SEGRE
Suma de col·leccions

Suma de col·leccionsLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Francesc Boncompte, empresari hostaler de Ponts, va ser un col·leccionista incansable, de múltiples interessos, que amb el temps aconseguiria aplegar una bona colla d’objectes curiosos o antics, la majoria ja en desús, tot i que en el passat havien sigut molt presents en la vida quotidiana de la gent del país. Amb tot aquest divers i valuós material, a finals dels vuitanta muntava un museu privat a la seva vila, que acollia visitants de forma esporàdica, prèvia concertació. El seu fill, del mateix nom, ha subscrit un acord amb l’ajuntament perquè aquest ho gestioni. Gràcies a això, ara obre cada dia de 10 a 13, i fora de l’horari descrit, sol·licitant-ho abans al 973460003 o a turisme@ponts.cat. L’entrada costa 2 euros per cap. L’adreça: avinguda Catalunya, 14. La recepció funciona també com a oficina de turisme i s’hi organitzen exposicions temporals. L’actual, fins a mitjans de setembre, val força la pena: carros, tartanes i eines de treball en miniatura, fets a mà pel traçut ferrer de tall pontsicà Miquel Olivart. Una petita meravella.

L’espai museístic, de 600 metres quadrats, molt ben ordenat en rengleres de vitrines il·luminades, conté diverses col·leccions temàtiques, amb un total de 1.869 peces exhibides. Tot just entrar, fòssils i ceràmica prehistòrica trobada en jaciments arqueològics de la comarca. A continuació, una espectacular mostra d’armes de diferents èpoques i països, sobretot de la guerra civil: uniformes, cascos i barrets militars, armadures, pistoles, fusells, metralladores, projectils, canons lleugers, un bombo de sortejar “quintos” de 1866. Per damunt d’aquest arsenal, el contrast cridaner d’una sèrie de joguines velles: tricicles, cavallets, avions, cotxes i camions de fusta, cartró o llautó, etc. Al fons de la sala, més de mig centenar de motos de marques catalanes dels anys cinquanta i seixanta.

La més veterana, una BSA de 1932. També s’hi poden veure un tractor Fordson de 1917 amb rodes de ferro i un cotxe Ford T de 1915.Al segon passadís, eines agràries i d’oficis tradicionals, un apartat sobre la matança del porc, estris domèstics i artesania popular, rellotges de paret, peces d’antiquari, una nodria secció de filatèlia i numismàtica, quadres de pintors locals, un altar barroc del XVII voltat d’imatges de sants i objectes de culte. Una mica de tot. Per entretenir-s’hi una bona estona.

Suma de sensacions

Lo Ponts

Ctra. de Calaf, 6. Ponts. 973.460.017

Sí, sensacions palatals, olfactives, visuals. Les podem experimentar al restaurant Lo Ponts. A punt de celebrar el quarantè aniversari, la cuina autòctona de gran nivell del xef Ramon Gaspà guanya dia a dia. Els vins del país que proposa la seva esposa, Montse Junyent, no poden estar més ben escollits. El menú tradicional dels caps de setmana és imbatible, per uns justificats 28 euros.

Una possible combinació, entre altres: amanida d’escarola amb escabetx de conill de Baldomar, rostit d’espatlleta de corder amb prunes i cebetes, poma al forn amb gelat casolà de vainilla. A banda, menú degustació de vuit platets per 55 euros i suggestiva carta d’especialitats.

tracking