SEGRE
Els orígens de la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp es remunten al segle XI.

Els orígens de la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp es remunten al segle XI.LLÜISA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Organitzades per l’Epicentre, l’espai d’informació i acollida del Geoparc, als baixos del modern edifici avantguardista del passeig del Vall, 13, annex a la torre de Soldevila, cada dissabte a les set del vespre durant l’agost, les sis a partir del setembre, s’efectuen visites guiades pel rovell històric de Tremp, d’una hora i mitja de duració. El preu és de tres euros per persona i val la pena apuntar-s’hi abans per la plataforma online www.pallarsclik.com o al 973 653 470.

El punt de sortida és al mateix Epicentre, aparador dels nombrosos elements d’interès del Pallars Jussà i de tot el territori comprès al Geoparc Orígens, a través de projeccions, una sala 3D i altres ginys interactius que aborden geologia, paleontologia (dinosaures), el cel fosc i l’observació astronòmica, història, llegendes i tradicions.

L’itinerari urbà recorre l’antiga vila closa, pinyol de l’actual ciutat, segons el títol concedit en 1884, que llueix a l’escut dues flors de lis sobre fons blau. El traçat d’aquest recinte medieval, antany envoltat de muralles, de què resten tres torres rodones dempeus –Soldevila, Mingo i Sagristia, tocant de l’església–, el marca l’encreuament entre els carrers de Capdevila i la seva continuació de Soldevila, de nord a sud, amb el de Peressall, d’est a oest. Dins d’aquest entramat s’aprecien racons pintorescos i indrets mereixedors d’atenció, com l’hospital dels pobres, gòtic del XVI, avui seu dels jutjats, o la casa museu del pare Manyanet, i extramurs el pont de Sant Jaume o les velles adoberies.

La basílica de la Mare de Déu de Valldeflors, antiga canònica que es remunta al segle XI, conserva alguns vestigis romànics, tot i la seva erecció tal com és ara entre 1638 i 1647, amb el campanar enllestit l’any 1909. Vista des de la plaça de la Creu, impressiona pels poderosos contraforts de l’absis i un aire ferreny que la fa semblar més antiga. A l’interior, de nau única, s’hi poden veure una pica baptismal d’un sol bloc de pedra amb la boca guarnida amb relleus policromats, l’altar retaule renaixentista de sant Bonifaci, màrtir, copatró local, un orgue barroc restaurat a instàncies de l’enginyer F.S. Pearson i una talla gòtica de la florejada i ben vestida titular del temple, dreta i amb el nen en braços, recoberts mare i fill de luxosos mantells.

Sabors de la conca

L'Alosa (Hotel del segle XX)

Plaça de la Creu, 8, Tremp 973 650 000

L’Alosa és el nom del restaurant de l’hotel Segle XX, fundat en 1880 just enfront dels contraforts de l’església trempolina. Una sala gran amb terrassa exterior que dona a la piscina, en què es poden tastar els plats i platets del xef David Vilanova, tradició autòctona amb aportacions pròpies, cada dia a dinar i sopar, a partir dels 17 euros del menú dels feiners, begudes a part. Amanida de tomaques i faves amb formatge de Puigcerver, patata mascarada, caneló de pollastre trufat amb crema de formatge de Corroncui, hamburguesa amb xampinyons al curri, broqueta de llagostins, ànec a la taronja, bunyols de poma, crema d’avellanes amb moscatell, filiberto... Vins de la Conca de Tremp.

tracking