SEGRE
Un món de poesia

Un món de poesiaLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Alzinat a 1.430 metres, sota l’imponent Mont-roig de 2.847, Cerbi és el poble més alt de les Valls d’Àneu, dins l’extens municipi de la Guingueta. Val la pena pujar-hi per les vistes, però no només per les vistes.

La carretera surt d’Esterri i passa per Unarre, remuntant el riu i la bonica vall d’aquest mateix nom, tota verda i recollida. Vuit quilòmetres i un quart d’hora amb cotxe, que convé aparcar a l’entrada, a la plaça del Collet, amb barana de pedra i fusta, un mirador ideal per seure en un dels bancs a l’ombra de dues moreres a contemplar el panorama, el Clot de les Planes en primer terme.

Pels caminadors que no es resignen a mirar, des d’allí mateix surt el sender de les bordes d’Aurós que baixa en 50 minuts a Unarre i un altre que s’enfila fins a l’estany de la Gola. Just a l’esquena del privilegiat mirador, la font de la Morera raja tota l’estona sobre una pica ampla, plena d’aigua fresca i transparent, davall la silueta d’un cap d’isard.

Al damunt s’aixeca l’església de Sant Serni, el màrtir que va venir des del Peloponès a predicar al Pirineu i moriria a Tolosa, d’on va ser el primer bisbe. De l’erecció als segles XI i XII en resten pocs vestigis, com una finestra de mig punt de doble esqueixada al mur del migdia.

Reformes posteriors, sobretot la conversió de l’espadanya en torre, li van conferir un aire fortificat. L’interior conserva detalls de decoració preromànica i un crucifix de fusta policromada.

Dona bo passejar per entremig d’aquelles cases en general força endreçades, moltes reconstruïdes amb respecte per la tradició arquitectònica. Cada carrer llueix una placa de ceràmica amb el dibuix d’alguna espècie de la fauna pirinenca: talp, trencalòs, mussol, granota roja, gall fer, perdiu xerra, lluert, marmota.

La llúdriga correspon a una via de nom enigmàtic: Riu de les Dones. A la placeta Major, rectangular, una altra font i pedrissos per seure, posem que a reposar abans d’emprendre l’ascensió a peu, de tres quarts, a la capella de Sant Beado, els goigs del qual proclamen: “Sota un cel de meravella, / us guarda aquest estoig / d’aigües, neus, prats i flors, / tot un món de poesia”.

Sense sortir del municipi de la Guingueta d’Àneu, ran de C-13 i del pantà de la Torrassa, dotze quilòmetres i vint minuts amb cotxe baixant des de Cerbi, el més que centenari hotel Poldo, un tres estrelles de confortables habitacions reformades, presenta una oferta gastronòmica tradicional d’alt nivell, de la mà de la cuinera Olga Solé i la seva germana Neus a la sala. Carns ecològiques a la brasa, amanides originals, sopes de pastor o de tomaca, bacallà amb panses i pinyons, canelons de ceps o d’espinacs, cigrons saltats amb calamarsons, caragols guisats i suculentes cassoletes: civet de cérvol, pollastre de pagès amb ceps o cua de vedella amb aquests mateixos bolets.

L'Hotel Poldo, a la Guingueta.

L'Hotel Poldo, a la Guingueta.LLUÏSA PLA

tracking