SEGRE
L’arròs, aquest petit cereal

L’arròs, aquest petit cerealGABRIEL JOVÉ

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Han transcorregut

unes setmanes i escaig des de la passada borrasca Glòria al nostre país, i són moltes parts del territori que han sofert amb quantiosos danys el pas d’aquesta superdepressió que ens ha portat precipitacions i vents impossibles en la nostra terra fins ara, fins al punt que ja algunes administracions han declarat l’emergència climàtica.

Avui, gastronòmicament us parlaré de l’arròs. Perquè tots tenim a la nostra retina els camps d’arròs inundats del nostre petit tresor natural que és la desembocadura de l’Ebre. Un paisatge creat amb milions anys d’història geològica que ens hem encarregat de destrossar els darrers 60 anys. Aquesta espècie de banya guanyada al mar, que ens permet observar una explosió de vida tant en la part de fauna com de flora, ens ha servit per tenir una història de domatge amb un cultiu al qual molt poca gent és capaç de dir un

no

. Davant d’aquest petit cereal immaculat, d’alguna manera o altra ens encanta l’arròs.

Aquest petit cereal es conrea des de fa mil·lennis. Va arribar aquí quan els àrabs van conquerir les nostres terres després de la caiguda de l’imperi romà i des d’aleshores ha format part de la nostra realitat gastronòmica, ja que l’arròs és una font energètica gegantina, molt saludable perquè és ric amb fibra i midó de millor digestió que altres cereals, així com també és l’únic cereal amb 0 gluten. Des de fa molts anys forma part del paisatge del Delta de l’Ebre, ja que és dels llocs on no s’ha deixat de cultivar. És un substrat cultural que s’infiltra a l’interior dels habitants de les terres del Delta.

En aquest petit territori es concentra bona part de la producció de l’arròs estatal, tot i que s’endú la palma Andalusia. Nosaltres estem rodejats de tres zones més o menys properes on podem trobar aquest cultiu: Pals, l’entorn d’arròs del Cinca i el Delta. Aquesta darrera zona ha quedat molt malmesa i haurem d’esperar a veure com afecta la collita en la sembra que es farà a la primavera, moment en què els arrossars esperen amb delit l’explosió de la vida que suposa aquesta estació.

Al Delta trobem diferents varietats d’aquest cereal, que estan englobades dins de la DOP, i que sens dubte garanteixen una de les millors qualitat de l’arròs de tot l’estat. Anotin les varietats: badia (la que utilitzem més habitualment); bomba, montsianell, gleva, fonsa i tebre. Totes elles, les que podem comprar al Delta, i si no podem preguntar on aconseguir-les, ja que els canals de distribució han millorat molt, i podem ajudar totes les persones –que en són moltes– que viuen del cultiu de l’arròs.

Amb aquestes varietats podrem cuinar des d’un boníssim arròs amb llet, fins a arrossos cremosos, passant per paelles, arròs de conill (que personalment m’apassiona), acompanyar peix i carns, fer boníssimes amanides o, simplement una sopa d’arròs. Res més. Arròs i arròs, i aquest 2020 més que mai. Arròs del Delta per tal que ajudem a recuperar una activitat centenària i que revifarà un territori condemnat a l’ostracisme per l’administració central espanyola i catalana, que ha oblidat que el riu és vida, i vida és l’arròs.

tracking