SEGRE
Carisma

CarismaSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Fitxa tècnica Celler: Carisma Celler. Zona: Alt Urgell. Varietats: Gewürztraminer i riesling. Tipus de vi: Blanc. Grau: 12º Preu: 14 €

Un vi d’altura espectacular. Unes de les coses bones que tenen les festes que acabem de deixar enrere són les retrobades encara que sigui amb tota mena de restriccions i amb molta cura. Les sobretaules donen peu a tot tipus de converses, moltes relacionades amb la gastronomia, i en una un bon amic, el Miquel, em va donar a conèixer la troballa que us presentem avui i que té el seu origen a l’Alt Urgell. Deu ser un dels vins que es produeixen a més altura de tota la península Ibèrica i a qui li agradin els clàssics blancs alemanys no hi trobarà pas gaire diferència.

L’origen rau en dos pobles situats a banda i banda del Segre; Montanissell, al peu de la serra de Sant Joan, i Montant de Tost, que pertany a Ribera d’Urgellet, ambdós a uns 1.200 metres d’alçada. Allí, el 2008, es van plantar paral·lelament, i per separat, dues vinyes. La del primer nucli la va emprendre Xavier Ribes, vinculat des de feia dècades amb el món del raïm al Penedès. La de Montanissell la va posar en marxa Carles Ribes, relacionat amb la comercialització del vi, aprofitant una finca familiar que s’estava quedant erma, encara que el Carles, malauradament, no va poder veure fer realitat el seu projecte al morir en un accident el 2010. En total sumen unes 5 hectàrees, de les qual 4 són de gewürztraminer i la restant, de riesling i el projecte actualment el dirigeixen els cosins Ribes, el Xavier (Montant de Tost) i el Lluís i l’Albert (Montanissell). Ells s’ocupen de tot el procés (fins i tot del disseny de la curiosa etiqueta amb la silueta d’una muntanya), encara que l’elaboració es fa al Penedès després de la verema, concentrada en un sol dia. El resultat és el Carisma, un vi que recorda els d’Alsàcia de color palla brillant amb reflexos daurats, al nas se’ns presenta amb aromes que recorden a préssec i litxi, amb un toc mineral. Al paladar cal remarcar acidesa pronunciada i fantàstica longitud i pes en boca. En definitiva, que podríem brindar amb Carisma dient Salut! I també Prost!

tracking