SEGRE
fitxa tècnica

fitxa tècnicaSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Novetats engrescadores. Pirene 2020 és el nom del nou exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals, que va iniciar el celler Família Torres fa uns quaranta anys per preservar el patrimoni vitícola de Catalunya i amb el qual avui pot adaptar-se al canvi climàtic que cada cop dona més proves de la seva empremta.

És un vi experimental de producció molt limitada, elaborat íntegrament amb la varietat negra del mateix nom procedent de la finca de Sant Miquel de Tremp, al Prepirineu, i destinat a l’alta restauració. Pirene és una de les moltes varietats de raïm desconegudes que existien a Catalunya abans de l’arribada de la fil·loxera, que va provocar la desaparició de molts d’aquest tipus de raïms.

Família Torres ha localitzat, des dels anys vuitanta, més de 50 varietats perdudes i ha centrat l’atenció en aquelles que mostren més potencial enològic i capacitat per adaptar-se a les altes temperatures i la sequera a conseqüència de l’escalfament global, és a dir, les que tenen més possibilitats de recuperar-se.

Pirene 2020, primera referència que procedeix íntegrament de la vinya de Sant Miquel de Tremp, es vinifica al celler Purgatori, a Costers del Segre, gestionat per l’enòleg David Barriche, i aquesta és la primera anyada comercial d’aquest vi a l’Estat espanyol. Per a Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, Pirene 2020 sorprèn per la seva elegància, intensitat aromàtica i frescor.

Aquest és el quart vi de Família Torres elaborat amb varietats ancestrals recuperades i el segon monovarietal. Els seus predecessors són Grans Muralles (DO Conca de Barberà), que integra en el cupatge de varietats autòctones la garró i la querol, les dues primeres varietats recuperades pel celler; Clos Ancestral (DO Penedès), elaborat amb la moneu procedent del Castell de la Bleda, juntament amb ull de llebre i garnatxa, i Forcada (DO Penedès), elaborat al 100% amb la varietat blanca ancestral que dona nom al vi.

tracking