SEGRE

'Hilos de colores', un llibre bellament il·lustrat sobre l'Alzheimer adreçat al públic infantil

Elena Ferrándiz publica un llibre bellament il·lustrat sobre l’Alzheimer adreçat al públic infantil

L'artista ha donat una gran importància al color i ha emprat una extensa paleta cromàtica per expressar emocions.

L'artista ha donat una gran importància al color i ha emprat una extensa paleta cromàtica per expressar emocions.Elena Ferrándiz

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Elena Ferrándiz és il·lustradora professional. Li encanta la seua feina. Ara fa poc ha convertit en imatges La cita y otros cuentos de terror, un volum de relats d’Emilia Pardo Bazán escollits i prologats per Care Santos, amb què Nórdica Libros commemorava el centenari de l’escriptora. És un llibre d’una gran bellesa. “Si no l’han llegit mai abans, els envejo. Són a punt de posar-se les botes de magnífica literatura. Dames i cavallers, passin i llegeixin”, diu Care Santos.

Ferrándiz hi està d’acord. Assegura que s’ho ha passat molt bé amb aquest encàrrec. Però en aquesta mena de treballs, “encara que siguin apassionants”, t’has d’adaptar al text, “l’has de respectar”. Reconeix que és un privilegi posar imatges a les paraules que han escrit “autors que admiro”, però quan de veritat se sent una privilegiada és quan il·lustra els seus propis llibres. Quan té absoluta llibertat creativa. La publicació de La cita y otros cuentos de terror, d’Emilia Pardo Bazán, ha coincidit amb la d’un altre llibre de la mateixa editorial, Hilos de colores. Aquí sí, aquí Elena Ferrándiz hi ha pogut abocar tot el que duia a dins. És autora de la història i també il·lustradora. “Sempre somio les imatges abans de dibuixar- les”, explica. I així, amb metàfores visuals literalment sortides de somnis, dona forma a una història en la qual una nena rep un regal molt especial de la seua àvia, un llibre de lletres brodades que porta la data del dia que va nèixer la petita.

Així, estirant aquests fils de colors, els records d’aquella velleta sense memòria reviuen. És com si l’àvia hagués teixit un abric que s’ha anat descosint i la família el sargeix. “Va ser complicat fer assequible un tema tan dur com l’Alzheimer, tan difícil d’entendre fins i tot per als adults”. Va apostar per les emocions. Per una paleta de colors tan extensa que captés tots els matisos i va crear uns personatges “de gran fortalesa però a la vegada, de gran delicadesa”.

És un llibre adreçat a infants, però aquesta il·lustradora també ha volgut fer un homenatge als cuidadors. I és que hi ha una gran profundidat en aquesta obra. L’autora parteix de la base que construïm la nostra existència. Som la suma de records i vivències que ens embolcallen, com una capa. Quan els perdem, ens quedem nus, encara que al nostre entorn hi hagi persones que ens tapen els forats, les fuites que provoca el devastador pas del temps.

Cada il·lustració està feta a mà i, després, passada a ordinador. “Al darrere de cada llibre hi ha molt de treball, moltes rectificacions” perquè la inspiració “t’ha de trobar amb el llapis a punt”. No compta les hores que hi ha dedicat. Tampoc li dolen. “Des de petita que m’ha apassionat llegir, sobretot poesia, i dibuixar”, explica. “Quan vaig descobrir que sent il·lustradora podia treballar entre aquests dos mons, vaig ser molt feliç”. Ha fet una professió del seu somni i això, poca gent ho pot dir. “Quan ajudava el meu pare a fer els tradicionals Christmas em fixava en aquells dibuixos tan bonics, que m’encantaven, i saber que els havia fet un il·lustrador que es deia com jo em semblava increïble. Amb Ferrándiz vaig ser conscient que existien els il·lustradors. I ara jo en soc una”. Un altre fil de colors per estirar.

HILOS DE COLORES Text i il·lustracions: Elena Ferrándiz Editorial: Nórdica Preu: 17,50 €

Hilos de colores

Hilos de colores

tracking