SEGRE
Opinió

OpinióMARISTES

Creado:

Actualizado:

Ara que s’acosta

la tardor començarà a augmentar la incidència d’algunes malalties víriques. Moltes patologies segueixen un patró estacional, és a dir, la seva freqüència varia en funció de l’època de l’any. La tardor es caracteritza per matins frescos, dies calorosos i nits fredes, per tant és un terreny abonat per als virus respiratoris. Encara lluny de les pandèmies anuals com la grip, que sol arribar al gener, és el moment d’altres virus respiratoris.

Avui voldria parlar d’un en concret, el virus respiratori sincitial (VRS), de la família dels

Paramyxoviridae

, com el del xarampió i el de les galteres. El VRS és altament contagiós. Es transmet a través de la saliva o del moc i pot sobreviure fins a 7 hores en una gota o en una superfície porosa, com podria ser un mocador. Existeix a tot el planeta i pot provocar grans epidèmies de bronquitis o pneumònia tant en països rics com en zones subdesenvolupades. Normalment produeix el que descriuríem com un constipat lleu, tant en nens grans com en adults. Tanmateix, és en persones immunodebilitades com ara ancians, malalts pulmonars crònics o oncològics i infants de menys de 2 anys en qui pot representar una amenaça greu. Segons les dades aportades per la Societat Espanyola de Pediatria, causa entre 7.000 i 14.000 ingressos hospitalaris a l’any, amb una mortalitat d’entre 70 i 250 criatures.

En els lactants de menys de 12 mesos és el responsable del 50% de les bronquiolitis i d’una quarta part de les pneumònies. L’única manera de contagiar-se és per contacte amb un malalt o amb superfícies contaminades per aquest. El més habitual és que la persona afectada expulsi virus entre 3 i 8 dies però alguns nens molt petits poden ser contagiosos durant més de tres setmanes. No existeix vacuna i el sistema immunitari no acostuma a generar una immunitat significativa. La protecció més efectiva és el rentat de mans i evitar l’aglomeració de nens en espais reduïts. Els casos lleus no necessiten cap tractament especial. Per als greus, l’únic útil és el suport respiratori, amb oxigen o ventilació mecànica. L’ús de cortisona o antibiòtics no té cap efecte.

Opinió

OpinióMARISTES

tracking