SEGRE
Opinió

OpinióSEGRE

Creado:

Actualizado:

Sempre que s’avança

es fa des d’un punt de partida. És obvi. Fa uns mesos vaig parlar del Dr. Joseph Lister i els seus treballs sobre l’ús d’antisèptics i la prevenció d’infeccions de ferides durant la guerra francoprussiana. Aleshores, ja esmentava que la seva influència ha arribat fins als nostres dies i un exemple era el doctor Moisès Broggi. Avui, quan s’estan a punt de complir nou anys de la seva mort, m’agradaria incidir en la seva figura.

La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va comportar una matança mai vista i la potència de les armes modernes va suposar un nou repte per als metges. L’ús intensiu de les metralladores i l’artilleria generava ferides que, més enllà de la mutilació, s’havien de tractar al més ràpidament possible perquè no aparegués gangrena. Consolidats els treballs del Dr. Joseph Lister en la prevenció d’infeccions de ferides en el preludi de la Segona Guerra Mundial, durant la guerra civil espanyola, el Dr. Moisès Broggi (Barcelona, 1908-2012) va implementar, a l’exèrcit republicà, quiròfans mòbils per atendre ràpidament les ferides de guerra. Les unitats quirúrgiques es desplaçaven en la cua logística de les brigades internacionals que lluitaven contra el feixisme i intervenien tant bon punt es retirava el ferit de la línia de front. Un cop atesos i estabilitzats, es podien traslladar a la rereguarda perquè es recuperessin amb més garanties de sobreviure. Aquesta estratègia d’èxit ha estat copiada i millorada conflicte darrere conflicte fins als nostres dies.

La passió de Broggi per innovar va tornar a demostrar-se un cop acabada la guerra quan, sent ja cirurgià a l’Hospital Clínic de Barcelona, va fundar el servei d’urgències de l’hospital, que va ser el primer de tot l’estat espanyol a funcionar 24 hores al dia, 365 dies l’any.

Mes enllà de les moltes aportacions quirúrgiques i organitzatives, el Dr. Broggi es va convertir en un referent per a les següents generacions de metges de Catalunya impulsant l’ètica mèdica, com a president de la comissió deontològica del Col·legi de Metges i de l’Acadèmia de Medicina de Barcelona.

Opinió

OpinióSEGRE

tracking