SEGRE

El primer servei de sang modern:El Dr. Frederic Duran-Jordà

Opinió

OpinióPIXABAY

Creado:

Actualizado:

Ara fa gairebé dos anys

publicava un article en aquesta secció parlant de la història de les transfusions de sang. Avui voldria recuperar-la seguint al punt on la vaig acabar, a la ciutat de Barcelona el 1936.

Els fets comencen una mica abans, el 1935 a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona en un servei de transfusió de sang. La tècnica era

directa

, és a dir, donant i receptor eren un al costat de l’altre i es donava la sang a traves d’una cànula. El mètode, poc operatiu, obligava a limitar les transfusions a familiars directes o persones de les quals prèviament s’hagués determinat el grup sanguini (els grups AB0 es van descobrir el 1901). A la pràctica, en aquella època es van dur a terme poc més d’un centenar de transfusions. L’any següent va tenir lloc la rebel·lió militar contra la República i l’escenari va canviar radicalment.

El Dr. Frederic Duran-Jordà (Barcelona 1905-Manchester, 1957) va incorporar-se a l’Hospital de Campanya número 18, ubicat al Turó de Montjuïc, on va constatar dos realitats importants. La primera era que els ferits de guerra necessitaven més sang de la que un donant podia proporcionar i la segona era que als hospitals de campanya del front de combat no es disposava de sang. Calia, per tant, un sistema que fes possible l’ús de la sang per salvar aquelles vides. Recollir, processar, emmagatzemar, transportar i transfondre.

Va idear un procés en el qual, en una primera visita, registrava el nom, direcció i historial mèdic del donant, i feia una primera extracció per determinar el grup sanguini i descartar la presència de sífilis. Al cap d’una setmana se citava de nou el donant, se li extreia una quantitat de poc menys d’un quart de litre i es barrejava amb una solució de citrat al 4% per evitar la coagulació. Així es conservava a 2º C un màxim de 15 dies. Cada setmana, refrigerat amb dos grups electrògens, un antic camió de transport de peix portava al front de guerra el subministrament de sang per ser transfós. Durant dos anys i mig, més de 20.000 persones van donar 9.000 litres de sang útil. Havia nascut el primer servei de transfusions de sang del món.

Opinió

OpinióPIXABAY

tracking