SEGRE
Opinió

OpinióPIXABAY

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La teoria actual és que el cos humà guia els cicles hormonals pel ritme de la llum solar. Està descrit com l’alteració d’aquest ritme, tant sigui per horaris nocturns o per viure en zones geogràfiques amb llargs períodes de nit i dia, afecta moltes de les funcions neuroendocrines. La gana, l’estat d’ànim, la libido, entre d’altres, són afectades. No està clar, és una hipòtesi, quines són les substàncies i quins mecanismes electroquímics desencadenen les nostres respostes, emocions i sensacions. A diferència de les creences que postulava Descartes, actualment no es creu que la barrera entre la ment i la biologia estigui ben definida.

Se li diu serendipitat a trobar quelcom quan busques una altra cosa. L’any 1948, buscant un vasoconstrictor Rapport, Green i Page van descobrir al sèrum de la sang un agent que modulava la tensió arterial. En un exemple de creativitat li van dir serotonina (de sèrum i to). En aquella època a ningú li interessava la depressió. La incidència de depressió durant els anys 50 era del 0,5% en el món occidental i a la resta nul. És per això que els múltiples efectes de la serotonina van quedar aparcats fins que l’interès per la depressió va arribar a nivells més alts de mercat. La indústria farmacèutica, que per motius legals i reguladors no podia vendre’ns medicaments que no ens feien falta, va dedicar-se des dels anys 80 a vendre’ns la malaltia. Així, als anys 90 ja hi havia un 10% de la població amb símptomes depressius i, pre-Covid, és el 25% al món occidental.

La serotonina, però, té bona fama. No en va se la va considerar una substància afrodisíaca, ja que el sexe augmenta el seu nivell al cervell i produeix plaer i tranquil·litat. Anomenada l’hormona del plaer i de l’humor, la 5-HT o serotonina té múltiples efectes fisiològics, regula el son, la libido, afecta la freqüència cardíaca i la tensió arterial.

Les substàncies que allarguen l’efecte de la serotonina i inhibeixen la seva eliminació (IRSS) són un dels grups farmacològics mes receptats a occident, a nivells dels tranquil·litzants, analgèsics i antiinflamatoris. Fa pensar.

tracking