SEGRE
Més enllà d’Antònia Font

Més enllà d’Antònia FontSEGRE

Creado:

Actualizado:

Per

En una entrevista

de Toni Puntí a la mallorquina Maika Makovski per al programa

Ànima

del Canal 33 el 2011, li preguntava la seua opinió sobre l’escena mallorquina i els Antònia Font. La cantant d’arrels macedònies, nascuda i criada a l’illa de Mallorca, no sabia de qui li estava parlant. Toni Puntí no va saber dissimular l’estupor: com podia ser que una noia dedicada professionalment al pop i que vivia entre Mallorca i Barcelona no conegués la que, per a molta gent, era la millor banda de rock illenc del moment? El que a mi més m’ha cridat l’atenció de la llista

Mallorcaland

, dedicada a la música en català amb denominació d’origen mallorquina, és l’única banda que em sonava era precisament els Antònia Font.

La llista és un viatge pel pop rock illenc a través d’una vintena de bandes d’avui i d’abans. Gairebé setanta cançons que es mouen entre el pop folk de reminiscències celtes de Boc fins al rock més dur i jove de Ca de Bou o Tots Sants, passant per bandes de pop rock convencional com els Ocults, OR o Roig! L’espai musical en català no és pas gaire gran i, en canvi, la ignorància entre els diferents territoris és molt acusada. Parlem de grups com Saïm, que entronquen amb el postpunk que a Barcelona s’ha mogut històricament al voltant del segell BCore. Però mentre a Catalunya no hi ha cap banda que hagi optat pel català els Saïm ho fan sense prejudicis.

Grups com Salvatge Cor o l’Equilibriste també surten dels paràmetres que sovint tenim de referència quan parlem de pop rock en català. Més experimentals i fosques, els seues propostes s’acosten als mons del pop indie sense tallar les arrels que els fan possibles. Canten en català amb accent de Mallorca sense complexos. Una llista molt interessant per acostar-nos a l’escena musical de l’illa, per descobrir que exporten més que Font i Makovski.

tracking