SEGRE
Publicado por

Creado:

Actualizado:

Hi ha una qüestió que, quan parlem de tecnologia, valorem a l’hora de comprar tecnologia: la capacitat d’emmagatzematge. No veuran mai cap anunci de cap aparell que no inclogui, dins de les seves opcions i arguments comercials, quanta capacitat té. En mòbils i aparells de reproducció acostumem a veure-hi entre 8 i 16 gigues de capacitat, una xifra més que suficient que se sol poder augmentar mitjançant targetes de memòria. Si parlem d’ordinadors o portàtils, les xifres més habituals solen de ser 500 a més d’un terabyte. Els recordem que un terabyte són mil gigues. És probable que vostès, si són usuaris convencionals, no els arribin a omplir mai.

Però tot això que avui els expliquem podria canviar en breu, ja que noves investigacions apunten a un salt de qualitat pel que fa a l’emmagatzematge. The Verge va publicar fa uns dies que l’empresa IBM havia aconseguit desenvolupar, amb la col·laboració de Sony, un petit cartutx de cinta que podria arribar a contenir fins a 330 terabytes de capacitat i que treballa a una velocitat molt més alta de l’habitual. Una descoberta que permetria, en un futur molt proper, que els conceptes de capacitat passin a un segon pla a l’hora de comprar algun aparell electrònic.

A més, IBM dóna importància al fet que aquest desenvolupament permetria molta més capacitat de treball al cloud computing, ja que permetria abaratir costos per als centres que requereixin d’alta capacitat d’emmagatzematge i treball en xarxa. Dit en altres paraules, permetria a gegants com Google, per exemple, deixar de tenir grans superfícies i naus industrials creades per guardar-hi els aparells d’emmagatzematge de totes les nostres dades que els donem cada dia per a fer-ho en menys d’una quarta part. O a empreses locals de televisió tenir, en pocs centímetres quadrats, tot l’arxiu videogràfic.

De moment, i segons IBM, el preu de fabricació d’aquests cartutxos d’alta capacitat és elevat amb un raonable preu per terabyte, però des d’aquí els assegurem que la innovació tecnològica ens permetrà comprar aquests aparells a un preu molt baix en pocs anys.

tracking