SEGRE
Parlem de contrasenyes?

Parlem de contrasenyes?SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Quantes contrasenyes

han creat al llarg de la seva vida a internet? Desenes. Quants cop se l’han hagut d’apuntar en algun paper a la vista de tothom per no oblidar-la? Algunes. Quants cops s’han emprenyat perquè el lloc web on es volien registrar els obligava a usar més caràcters dels que utilitza habitualment? Molts. Quants cops han hagut de restablir-la perquè no se’n recordaven? Incomptables. Ja els ho contesto jo en nom seu. I si m’equivoco, disculpin les molèsties.

El cert és que la gestió de les nostres contrasenyes està cada vegada més damunt de la taula, sobretot perquè amb els anys ja ens hem anat adonant de la fragilitat d’aquestes en un entorn en el qual cada vegada hi ha més problemes de robatoris de comptes i de seguretat. Amb els anys hem hagut d’anar refent les contrasenyes sobre la marxa. Això passa, per exemple, quan alguna plataforma ens obliga a incloure una majúscula o un número, i la nostra contrasenya habitual no ho té. Això ha provocat que anem recordant multitud de varietats de la contrasenya clàssica. I si una no funciona, provo la següent, i si no, l’altra. Fins que acabem restablint-la i creant-ne una de nova. Un bucle sense fi. Avui els donaré alguns consells a l’hora de gestionar contrasenyes. En primer lloc, descartin les clàssiques “12345”, “qwerty” o “admin”. No cal ser un avançat espia per, en cas de voler robar-los el compte, provar aquestes varietats. També els recomano que utilitzin una contrasenya llarga, amb majúscules, minúscules i números. L’expert en ecosistemes digitals Josep Maria Ganyet explicava fa poc que la millor contrasenya és una frase que parli d’una experiència personal que només nosaltres puguem saber.

Com les memoritzem? Hi ha mitjans que parlen de memoritzar-les com si d’un poema es tractés. Però des d’aquí els proposo utilitzar un programa especialitzat en el tractament privat, com 1Password o Dashlane. Es tracta de productes de pagament, però que els ajudaran a mantenir a ratlla els seus comptes personals a la xarxa amb un potent sistema de protecció.

Parlem de contrasenyes?

Parlem de contrasenyes?SEGRE

tracking