x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

Siri parlarà català

Actualizada 13/10/2020 a las 11:55
Siri parlarà català

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Siri parlarà català

SEGRE
Siri parlarà català

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Siri parlarà català

SEGRE

El sector dels assistents

intel·ligents, en auge des de fa uns quants anys, ha tingut un problema endèmic des del seu naixement. Aquest problema és la llengua, i en aquest cas, amb el català. Aquests assistents, com Siri, Cortana o Alexa, d’Apple, Microsoft i Amazon, respectivament, van néixer utilitzant les grans llengües del planeta, les més parlades. A casa nostra, si les volíem utilitzar, ho havíem de fer en castellà, idioma que potser no és l’habitual en molts de nosaltres, i que potser feia baixar el seu ús per no ser completament pràctic. Passa això també amb els assistents dels vehicles, els quals si ens hi volem dirigir i demanar alguna ordre, ho hem de fer en llengua castellana. I els parlo dels tres grans assistents de veu, els més populars, però en el darrer informe de Plataforma per la Llengua, n’apareixen fins a 32, cap dels quals inclou el català.

Des de que van aparèixer, van fer-ho també les demandes a diferents plataformes, com Change.org i la mateixa Plataforma per la Llengua, que reclamaven que aquests navegadors per veu adoptessin el català en el seu ús habitual. Fins i tot Apple va arribar a afirmar que aquesta millora o ampliació idiomàtica no estava dins dels seus plans de futur. Ara, fa uns dies vam saber que Apple buscava contractar gent a Catalunya amb domini de català, per tal de començar a recollir dades i coneixements lingüístics de la nostra llengua. Així, Siri, d’Apple, serà el primer assistent de veu a incorporar el català en les indicacions i ordres als seus dispositius, que també inclourà les instruccions a Apple Carplay, que utilitzen el sistema Siri. Paral·lelament, el projecte Common Voice de Mozilla també treballa des de fa temps en assistents de veu en català, però es desconeix l’estat del seu desenvolupament. Es tracta d’una novetat que donarà suport i afavorirà l’ús d’aquests serveis a la població catalanoparlant. Una demanda llargament reivindicada i que celebrem. Ara la pregunta serà saber quin dialecte utilitzarà, però en aquest punt em temo que ja deu estar tot més que decidit. El lleidatà, o nord-occidental, no tindrà veu als assistents de veu.

Descubrir
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre