SEGRE
Què és el format RAW?

Què és el format RAW?SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Si sou

aficionats a la fotografia sabreu perfectament què és el format RAW de les vostres càmeres fotogràfiques. Si no, us emplaço a seguir llegint, ja que és un dels aspectes més destacats, interessants i desconeguts de la fotografia digital. El format RAW, tal com indica el seu nom en anglès, significa brut, o sense tractar. És una segona versió de la fotografia que acabem de fer i que conté totes les característiques originals de la fotografia. Per entendre’ns. Quan fem una fotografia la fem segons les condicions que haguem determinat prèviament a la càmera, com la compressió per tal que l’arxiu sigui més reduït, colors més vius, més contrast o una tonalitat especial. Aquesta fotografia la podem veure i tractar com a format JPEG, un format estandarditzat que funciona en tots els programes, webs i aplicacions. Paral·lelament, i sempre que ho tinguem activat, la càmera guardarà una versió d’aquesta imatge en format RAW. Es tracta de la mateixa fotografia sense cap filtre dels anomenats anteriorment, neta. I amb un pes considerablement superior. Es podria pensar que, si no incorpora les característiques tècniques que hem assignat al JPEG, la fotografia es veurà pitjor. I en part és així. El gran avantatge del format RAW és que és la fotografia més pura que podem tenir d’aquest moment. I això significa que, a l’hora d’editar-la, serà molt millor que si ho fem amb la fotografia JPEG, que tindrem amb compressió. Utilitzant un altre símil fotogràfic, es podria dir que el RAW és el negatiu pur de la fotografia.

Però el format RAW, que té un grapat de possibilitats, té un inconvenient. Per fer-ne el revelat haurem de fer-ho amb programes especials, ja que no és un format estàndard (tot i que cada cop més). Alguns d’aquests programes són Lightroom i

Photoshop

, d’Adobe, dos dels més utilitzats del sector. Amb domini, el format RAW serà el més polivalent a l’hora d’editar fotografies i ens donarà un millor resultat. Això sí, cal tenir espai d’emmagatzematge suficient, ja que si de cada fotografia la càmera ens dona dos arxius, incrementa l’espai que li hem de dedicar.

Què és el format RAW?

Què és el format RAW?SEGRE

tracking