SEGRE
Perquè els enllaços són blaus?

Perquè els enllaços són blaus?SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Una d’aquelles coses que sabem que són així, perquè són així i mai ho hem discutit ni plantejat. Els enllaços d’internet són blaus i normalment subratllats. Però per què? Un article publicat als blogs de Mozilla per Elise Blanchard s’ho pregunta. Qui va decidir que els enllaços serien de color blau? Segons Blanchard, un primer sistema d’hipervincles anomenat HyperTies de l’any 1983 va ser el primer a pintar-los d’un color blau turquesa, color que es va enfosquir als primers sistemes operatius Windows i Mac del 1985. Des de llavors, i per una espècie de convenció no establerta, els hipervincles, el que avui coneixem com a enllaços, són blaus. Fem-ho més complicat.

I per què van subratllats? Windows 1.0 va ser el primer software a introduir aquest element de distinció, una línia sota de l’enllaç, per tal que els usuaris poguessin entendre que una cosa era clicable. Pensem que ens trobem als inicis de l’era de la informàtica general i d’un aprenentatge global.

Però fins ara he parlat de software, programes informàtics o sistemes operatius. Com deuen saber, els hipervincles tenen raó de ser, sobretot, a internet. I aquí trobem una altra fita. Qui va ser el primer navegador o sistema a pintar-los de color blau? Hem de fer un salt temporal fins al 1993 per veure el primer navegador web Mosaic, que en un inici pintava els enllaços de color negre però que mesos després va presentar una actualització del navegador amb la següent indicació: “A partir d’ara les representacions de vincle aniran en blau sòlid per als enllaços no visitats, i porpra obscur per als visitats.” Misteri resolt? Misteri resolt.

Aquest és un exemple d’aquelles preguntes que mai ens fem per coses que ja donem per fetes, bé perquè no hi donem importància, bé per seguir una convenció que algú algun dia va instaurar per casualitat. Seria de color blau, si s’inventés avui? Segurament no, i passarien per davant motius reivindicatius de la nostra època. Malgrat tot, i això també és important explicar-ho, davant un fons blanc i un text negre, hi ha pocs colors universals més clars que el blau per determinar que un element és un enllaç.

tracking