SEGRE
Què passa amb els microxips?

Què passa amb els microxips?SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El món del s. XXI són xips.

Petits i grans, pràcticament qualsevol element que tinguem per casa amb una mica d’electrònica en porta, des d’un llum led al comandament de la televisió, la persiana elèctrica, l’aspirador o el ratolí de l’ordinador. Per funcionar tots aquests aparells necessiten xips, també anomenats semiconductors, sovint de mides microscòpiques i mil·limètriques, que a vegades fins i tot només tenen una funció, però una funció cabdal en el funcionament final perfecte de l’element amb el qual interactuem.

Des de principis d’any es parla de la falta de microxips al món. L’excés de demanda, cada cop més alta i afavorida per la pandèmia, fa que la cadena perfecta d’aquests sistema trontolli, ja que els grans fabricants del món (Corea i Taiwan en copen el 80% de la fabricació mundial) no donen a l’abast per fabricar-ne tants, entre confinaments de treballadors, pandèmia i parada d’activitat.

Una activitat que també repercutia a les mines de silici que subministren material a aquestes fàbriques globals. A més, cal sumar-hi l’encariment del transport marítim des dels països productors cap a les fàbriques que els necessiten.

Lògicament, l’alta demanda n’encareix els preus, als quals només poden arribar grans marques que s’asseguren la seva prioritat de compra. I d’altres, com Samsung, que també és fabricant de microxips, coparan tota la producció.

Així, les fàbriques d’arreu del món han començat a parar una producció que, segons alguns analistes, durarà de forma intermitent fins a l’any 2023. Apple, per exemple, i malgrat ser de les grans companyies que pot assegurar-se un lloc prioritari en la compra de microxips, ja ha assegurat que fabricarà fins a deu milions menys dels nous iPhone 13.

D’altra banda, la indústria del motor ha parat torns en fàbriques com SEAT de Martorell, i comença a allargar el temps d’entrega de vehicles nous fins al 2022, ja que en la seva producció necessita més de 100 microxips per a cada vehicle, i suposen fins al 35% del cost de cada cotxe. De cara a Nadal, segurament no hi haurà ni PlayStations ni Xbox.

tracking