SEGRE
Problemes a les xarxes socials

Problemes a les xarxes socialsSEGRE

Creado:

Actualizado:

Fa uns dies llegia que una empresa de cosmètica anglesa d’abast internacional abandonava les xarxes socials després que el seu CEO, Jack Constantine, llegís un document dels efectes negatius que tenen sobre els joves i dels trastorns relacionats que poden comportar. L’empresa es quedava a Twitter i Youtube i abandonava Instagram i Facebook, i al càlcul de pèrdues que els costaria aquest moviment el xifraven en deu milions de lliures.

L’especialista en màrqueting Enrique Dans exemplificava la marxa de les empreses de les xarxes socials com una forma de Responsabilitat Social Corporativa de l’empresa cap a la societat, de no voler participar en un espai que pugui comportar problemes mentals als seus usuaris. I és que les xarxes socials, que tantes coses bones ens ha portat, també ens en porta de molt negatives.

Una d’elles és el ciberassetjament, que ha trobat en les xarxes socials la via àmplia per seguir continuant assetjant una persona fora de les escoles o els carrers. I ha donat via lliure a qualsevol tipus de perversió delictiva, com el grooming, que és quan un adult es fa passar per una persona jove per aconseguir imatges sexuals i iniciar una relació basada en la coacció i el xantatge, o el sèxting, que és quan dues persones s’envien contingut eròtic i una d’elles ho reenvia a altres persones, traint la confiança de l’altra persona i afectant la seva integritat. O l’stalking, que és la vigilància obsessiva de persones a través de les xarxes. O el grieffing, o el ciberbaiting. I un llarg etcètera de delictes vinculats directament amb les xarxes socials.

Però els delictes són una cosa, i els trastorns una altra. Els cossos perfectes que veiem –i promociona– Instagram poden provocar l’anomenat Trastorn Dismòrfic Funcional, la por a mostrar parts del cos que no són normatives. I l’anorèxia, la bulímia o el narcisisme també són trastorns que poden tenir un agreujament per culpa de les xarxes. Que han portat moltes coses bones és evident. I des d’aquí en soc un ferm defensor. Però cal educació. Tant de bo el moviment d’aquesta empresa de cosmètica serveixi per a alguna cosa.

tracking