SEGRE
Paraulògic i Wordle ens plantegen reptes diàriament per jugar amb la llengua

Paraulògic i Wordle ens plantegen reptes diàriament per jugar amb la llengua

Creado:

Actualizado:

Amb els diversos confinaments van arribar els jocs, vinculats al món digital, que ens ajudaven a desconnectar de la realitat pandèmica. Primer van ser les sèries, després l’auge de TikTok, i a les acaballes de tot arriba la febre dels jocs de paraules.

Des de fa unes setmanes, potser alguns mesos, no hi ha parella, company de feina o familiar que no hi jugui. N’existeixen uns quants, però la dinàmica és senzilla: hi ha un repte diari que cada usuari ha de completar seguint les normes dels jocs de paraules de sobretaula clàssics, com l’Scrabble.

Començo parlant-los del Paraulògic, joc creat a Catalunya i que ja té el mèrit d’haver despertat la febre al nostre país. Els usuaris han de trobar les paraules que s’amaguen en un rusc de set lletres, fent totes les combinacions i trobant el Tuti, que és la paraula que utilitza totes les lletres proposades cada dia pels creadors del joc. Malgrat l’èxit, Paraulògic no és un joc ni senzill ni ràpid, i ens demanarà esprémer-nos al màxim.

Més fàcil és el Wordle, joc en què tindrem sis possibilitats per trobar la paraula de cinc lletres amagada cada dia. Per fer-ho, el joc ens anirà donant pistes de la posició de les lletres en la paraula buscada segons les paraules que haguem proposat anteriorment.

La gràcia de Wordle és que cada dia tenim un repte i no només en català, sinó que cada dia el trobarem en català, castellà i anglès, entre d’altres. Sobre la modalitat en anglès, fa uns dies vam saber que The New York Times havia comprat el joc, que passarà a formar part dels passatemps diaris per als seus lectors digitals. La gràcia d’aquests jocs és que, a part de la diversió, permet compartir fàcilment els resultats a través de les xarxes socials, augmentant-ne el poder de recomanació.

Però si hi ha febre significa que hi ha més jocs de nova creació d’aquest estil. El darrer és Panal, el joc en què haurem de resoldre una frase comprant vocals i consonants al més pur estil La ruleta de la fortuna, o Nerdle, un joc de l’estil de Wordle però basat a resoldre un problema matemàtic. I vostès, a quin juguen?

tracking