SEGRE
La salut de l'economia de les
monedes digitals no passa
pel seu millor momentT

La salut de l'economia de les monedes digitals no passa pel seu millor momentTSEGRE

Creado:

Actualizado:

Parlàvem la setmana passada de la terrible caiguda de la plataforma FTX, dedicada a la transacció de criptomonedes i a fer de banc digital. Per una espècie de “corralito”, un afany massiu per treure diners, aquest banc digital s’havia quedat devent més de 3.000 milions de dòlars.

Amb ella, FTX arrossegava altres plataformes d’inversió. Però avui no parlem de criptomonedes, sinó d’una cosa lleugerament diferent, tot i que basada en la mateixa tecnologia, els NFT.

Aquells màgics No Fungible Tokens que ara farà just un any es van popularitzar arreu del planeta perquè permetien, d’una vegada per totes, poder adquirir peces digitals –en aquest cas, d’art– de forma segura, certificada que una peça és nostra. Va ser una bombolla? Efectivament, com tot el que passa a internet, que actua de forma global i tan ràpid com puja, ràpidament perd atracció i deixa de ser viral.

El que ningú esperava és que fos una bombolla tan volàtil. En pocs mesos les transaccions a Open Sea, que és la plataforma més popular de compra i venda d’actius NFT, van passar del seu màxim, que va ser de 12.000 milions de dòlars el gener d’enguany, al moviment més baix des que es va popularitzar, ara al novembre, amb una caiguda del 97%.

I ara algunes preguntes: és mort el mercat? No, almenys no desapareixerà. Aquell NFT que vaig comprar per 100 euros ara no val res? Tampoc és això.

Aquesta caiguda és de transaccions, és a dir, significa que es compra i ven molt menys perquè ja no hi ha interès en aquest sector, però el valor dels NFT és el mateix o, en tot cas, el que el propietari vulgui. Això sí, si no hi ha compradors ni venedors, els preus també varien.

Podria haver-hi una nova onada o bombolla, però això ja depèn de molts altres factors, que poden donar-se o, directament, no fer-ho mai més. És clar que la salut de l’economia de les monedes digitals no passa pel seu millor moment.

Els NFT, lligats estretament també a salut del mercat digital, ho han patit fortament. Un cop la criptomoneda va començar a baixar –el bitcoin va passar de prop de 70.000 euros als 15.000 actuals-, va arrossegar els NFT.

tracking