SEGRE
On vas, Twitter?

On vas, Twitter?SEGRE

Creado:

Actualizado:

Segona part de l’exitosa sèrie On vas... d’aquesta secció del Lectura. La setmana passada vam repassar la trajectòria d’Instagram i com se li presentava el present i un futur proper. Vam acabar amb un crit d’alerta a la xarxa social de les fotografies de Zuckerberg.

Avui mirem cap a una altra clàssica de casa nostra. I dic casa nostra perquè és una de les més populars al nostre país. No pel que fa al nombre d’usuaris, que realment és molt menor del que ens pensem, sinó per la rellevància –política, institucional, social– que encara té. Ho han endevinat, avui. On vas, Twitter?

Sembla que no passin els anys, per a l’anomenada xarxa social del hate, de l’odi, de les baralles dialectals, del blanc o negre i d’apedregar el gris. Però sí que li passen, els anys. En pocs mesos algunes celebritats polítiques l’han abandonat, i moltes altres han rebaixat la seva presència, per mirar d’augmentar-la en xarxes més amables. Dic que sembla que no passin els anys per Twitter perquè ha variat relativament poc, però els seus intents sempre han sigut per revertir aquest estancament. Primer els seus creadors van voler convertir-la en una xarxa social de fotografies, inclús van incloure un espai d’històries a través de fotografies. No va quallar. Després van crear els Moments per mirar d’encabir-hi històries textuals en forma de fil. No va quallar. Després van idear els Spaces, llocs de converses de veu múltiples. No va quallar. De moment l’han mantingut –rebaixant molt el seu pes a l’aplicació–, però veurem quant dura. Un dels canvis que més han irritat els seus usuaris darrerament també és la conversió de Twitter a ser una xarxa cada cop més visual i menys textual.

Pel que fa a l’odi inherent que genera Twitter, i per mirar de combatre’l, els seus creadors han incorporat un botó per marcar negativament els comentaris més pejoratius, i així de forma gradual treure rellevància als comptes que generin aquest mal ambient. Si és capaç de revertir la generació d’insults, cosa complicada, Twitter pot seguir sent una xarxa social de referència. Però cal que estiguin alerta, a can Twitter.

.

tracking