SEGRE
On vas, TikTok?

On vas, TikTok?SEGRE

Creado:

Actualizado:

Darrer capítol de la secció que durant l’estiu ens ha portat a veure i entendre en quina situació es troben les principals xarxes socials que més utilitzem al nostre país. Vam començar amb Instagram i vam seguir amb Twitter, Facebook i Youtube, una bona representació d’aquelles plataformes en les quals hi passem –o hi hem passat– més hores al nostre dia a dia.

Avui acabem amb TikTok, la moderna i vigorosa TikTok. Però on vas, TikTok? La xarxa social xinesa de vídeos curts i en vertical ha aconseguit des de fa mesos captar totes les mirades possibles. Vam començar a fixar-nos-hi i a observar-la amb cert recel i, l’any de la pandèmia, milions de persones hi van entrar massivament. L’explosió de TikTok s’explica per les ganes, sobretot dels joves, de participar en concursos, reptes i coses virals.

No en va, Instagram i Youtube li van darrere mirant d’aprofitar les tecnologies en edició de vídeo per captar el públic més jove, que hi està més avesat. I qui té TikTok? A les classes que imparteixo a la Universitat de Lleida a joves acabats d’entrar a la majoria d’edat, ja n’hi ha més que aixequen la mà quan els preguntes per TikTok que per qualsevol altra xarxa social.

Però TikTok també és problemes. Els morts i accidentats s’acumulen en aquesta xarxa, mirant de reproduir reptes virals de qualsevol índole. És també problemes d’identitat i globalització massiva, tant de modes i de persones com de música o elements naturals. És també problemes de privacitat i de captació de dades personals dels seus usuaris.

És també focus de fakenews i de propagació de les teories més estranyes i rocambolesques que passen sense cap filtre a les ments dels nostres joves, en plena formació. Però TikTok també ens ensenya que les xarxes socials no només poden ser nord-americanes i que encara hi ha marge perquè plataformes teòricament més humils puguin fer el gran salt i ser globals.

Si aquesta és xinesa, seria estrany que la propera que rebentés els ecosistemes tecnosocials fos índia? No seria gens forassenyat. TikTok també és creativitat, humor i molta gent ballant.

tracking