SEGRE
Un cable per dominar-los a tots

Un cable per dominar-los a totsSEGRE

Creado:

Actualizado:

Havia d’arribar i ja ha arribat. Fa uns dies que el Parlament Europeu aprovava una llei que feia temps que estudiava, concretament més de deu anys, i és l’obligatorietat que tots els fabricants de dispositius hagin d’utilitzar un únic tipus de carregador.

Això implica que cada marca hagi de pensar o repensar els seus productes que utilitzin un mateix sistema de càrrega, idèntic a qualsevol altre aparell electrònic, de manera que tots es puguin carregar amb un sol cable. Aquest és el tipus USB-C, la versió arrodonida de la clavilla USB, d’alta velocitat i que a part de transmetre arxius, també permet carregar dispositius.

Aquesta mesura afectarà no només mòbils i tauletes, sinó també a càmeres digitals, auriculars, consoles de videojocs o aparells complementaris com ratolins o teclats. Afectarà també tots els ordinadors portàtils, però per a aquests aparells l’obligació no serà efectiva fins al 2028. Aquesta mesura té diversos objectius. El principal és evitar que cada any es llencin 11.000 tones de residus electrònics en forma de cables.

També evitarà que els consumidors hagin d’adquirir un carregador per a cada dispositiu que es comprin –de fet ja hi ha molts dispositius que es venen sense o que s’han de comprar a part–, i finalment la mesura vol evitar que a cada llar hi hagi desenes de tipus de carregadors, i calaixos plens de cables i carregadors que un dia o altre acabarem llençant.

Per exemplificar-ho, pensem en els cables que ens podem arribar a emportar de viatge: un carregador per al mòbil, un per al portàtil, un per a la càmera, un per a l’aparell GPS del vehicle i un per a la màquina d’afaitar o depilar. Un grapat que en un futur es podrà unificar en un de sol. Alguns es podrien preguntar llavors si haurem de fer cua per carregar aparells.

Però això no serà així ja que la càrrega ràpida cada cop està més estesa. La mesura de l’obligatorietat de la connexió USB-C, que serà per a finals del 2024, de moment no afecta la indústria professional, com pot ser l’audiovisual. Ja ho saben, comença un adeu definitiu a aquells cables rars que només servien per carregar un aparell.

tracking