SEGRE
Davant l'amenaça que Twitter perdi l'essència, hi ha qui aposta per Mastodon

Davant l'amenaça que Twitter perdi l'essència, hi ha qui aposta per MastodonSEGRE

Creado:

Actualizado:

Elon Musk ha entrat com un elefant a Twitter. Ho va fer de forma provocativa amb un vàter a les mans i retornant els comptes bloquejats a Donald Trump. I també de males maneres insultant l’equip directiu i acomiadant la meitat de la plantilla d’un dia per l’altre mitjançant un correu electrònic –tot i que això no és del tot culpa seva, ja que Jack Dorsey, fundador, va admetre haver sobredimensionat la plantilla–. Sigui com sigui, des de l’entrada de Musk molts usuaris han vist perillar el futur d’aquesta xarxa social de micromissatgeria, i han començat a fer-se la següent pregunta: “On ens trobarem quan això peti?” Què passaria si les relacions que els usuaris han generat al llarg de mitja vida digital activa a les xarxes socials es trunca d’un dia per l’altre? Ja sigui per un tancament de sobte o per l’obligatorietat d’haver de pagar per utilitzar Twitter? La resposta ha sigut unànime: Mastodon.

Un boca-orella general ha fet que aquesta xarxa social, una de les més similars a Twitter que existeixen, hagi vist com una allau d’usuaris ha començat a registrar-se per testejar i veure com funciona. D’entrada, algunes diferències.

Mastodon és una xarxa de codi obert, i això té implicacions, tant comercials com de gestió. És a dir, els usuaris no rebran una allau de publicitats –cap, de fet– i tindran millors condicions de privacitat, però tampoc té una plantilla de 9.000 treballadors darrere que cuidi i filtri els continguts que s’hi publiquen, de manera que el contingut pot ser perillosament més lliure i salvatge.

Tampoc és una xarxa lineal com és Twitter, sinó que el seu fòrum principal es divideix en subfòrums per temes o especialitats, similar a com funciona, per exemple, Reddit o Discord. És el que es diu una plataforma federada, és a dir, una col·lecció de xarxes socials connectades entre si amb aparença i connectivitat però que pertanyen a grups o persones diferents.

Inclús a servidors diferents, amb grups de conversa amb les seves pròpies regles. Qui vulgui fer el pas de Twitter a Mastodon tindrà feina. També els diré que segurament Twitter no desapareixerà així com així.

tracking