SEGRE
fitxa tècnica

fitxa tècnicaSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

FITXA TÈCNICA Celler: Matallonga. Zona: DO Costers del Segre (subzona Garrigues). Varietats: Chardonnay. Tipus de vi: blanc jove. Grau: 13% Preu: 12,50 €

Alba Penella forma part d’un celler en el qual tot queda en família. El seu pare, el Joan, que temps enrere va fer diverses temporades al celler Tomàs Cusiné, també havia treballat cuidant una de les finques més emblemàtiques de Catalunya: la Milmanda. L’Alba segueix els passos del pare i ara treballa al celler de casa, ubicat al poble de Fulleda, a la subzona de les Garrigues. El poble no té més de vuitanta habitants, està envoltat dels típics cultius de secà mediterranis com els cereals, els ametllers, les oliveres i, és clar, la vinya. Tot envoltat, aquí i allà, de pinedes amb sotabosc que fa olor de romaní. El dia que vaig demanar-li per correu electrònic a l’Alba la fotografia de l’ampolla que acompanya sempre aquest escrit, ella era a la regió de Mendoza, a l’Argentina.

Per a qui no en tingui constància, els explicaré que al nostre hemisferi (el del nord) l’estiu va del juny al setembre, període durant el qual es fa la verema. Però a l’altre (el del sud) aquesta s’ha de fer entre els mesos de desembre i març. Per tant, és normal que molts dels productors que fan vi a casa nostra aprofitin l’hivern per viatjar i veure altres projectes a l’altra banda del món. Sort de les noves tecnologies, em va poder enviar la foto. Però tornem a Fulleda, anem a les vinyes que envolten el poble, que són les del celler Matallonga. Cabernet franc, merlot, ull de llebre, macabeu i chardonnay omplen les ampolles de les quatre referències que actualment elaboren. Ens centrarem en un dels Escorça, en aquest cas el chardonnay. Del macabeu ja en vàrem parlar ara fa cinc anys, l’octubre del 14. Defensors de l’elaboració amb mínima intervenció, elaboren tots els vins seguint la idea de l’agricultura regenerativa. De què es tracta? De tornar a donar vida a la terra que, pels motius que sigui, havia degenerat i ja no podia produir res de qualitat. Aquest és el nou camí d’aquest petit celler que tota la família treballa per oferir-nos el paisatge de les Garrigues a la copa.

fitxa tècnica

fitxa tècnicaSEGRE

tracking