x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

Urgell renaixentista

Actualizada 11/03/2019 a las 13:45
VISITES

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© VISITES

M. TERESA CALAFELL
VISITES

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© VISITES

M. TERESA CALAFELL
Per

L’escut de la vila de Bellpuig

són tres turons, els quals representen els tres llogarets sobre els quals es van construir primer el

Castell

, del qual es té constància ja al segle XI, i després el convent de Sant Bartomeu i l’església de Sant Nicolau, que daten dels segles XV i XVI. El castell va ser fundat com a fortí del comte de Barcelona quan el territori era frontera entre musulmans i cristians, encara que aviat passà a mans de la família Anglesola.

Al voltant del castell es van anar instal·lant nous pobladors i, a mesura que la frontera s’expandia cap al sud i l’Urgell esdevenia un territori més seguir, el poble es va anar consolidant. El castell original, actualment una sala d’actes i escola de música, ha quedat desdibuixat sobretot després de la destrucció que patí durant la Guerra del Francès i la deixadesa posterior, així com per les construccions privades adjacents del segle XX. L’herència romànica al poble és escassa, no així la renaixentista. El

Sepulcre del Duc de Cardona

, declarat bé cultural d’interès nacional actualment situat a l’interior de l’església de Sant Bartomeu, es considera el monument escultòric més important del renaixentisme català. Va ser construït el 1525 amb marbre de Carrara, encarregat per la vídua de Ramon Folch de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i virrei de Nàpols. Aquest va morir a la ciutat italiana el 1522 havent deixat constància que volia ser enterrat al

convent franciscà de Sant Bartomeu

de Bellpuig, que ell mateix havia fundat.

El sepulcre va formar part del conjunt monumental del convent fins a la desamortització del segle XIX, quan es va traslladar definitivament a l’església parroquial, d’arquitectura sòbria romànica amb detalls barrocs a l’entrada. Durant la guerra civil es van calar foc al temple; el retaule va ser destruït i el sepulcre va quedar malmès. No es va poder restaurar fins als anys cinquanta del segle XX. El convent, considerat bé cultural d’interès nacional des del 85, està situat als afores del poble i actualment és un espai dedicat a activitats culturals i socials.

Comenta el contenido

Descubrir
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre