SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?UNIVERSITAT DE BARCELONA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Aquest mes d’agost ve marcat per la presència d’un dels fenòmens astronòmics més atractius, un eclipsi total de Sol. D’aquí a poc més d’una setmana, el dia 21 d’agost, just quan a casa nostra s’estigui ponent, tindrà lloc a uns quants milers de quilòmetres l’observació d’un eclipsi total de Sol.

“L’Eclipsi Total” o “El Gran Eclipsi d’Amèrica” són noms que ha rebut, fruit de l’hàbil maquinària propagandística dels Estats Units, disposada a vendre’l com el gran fenomen astronòmic del continent, encara que a l’hora de la veritat només es vegi als Estats Units.

En tot cas és sempre un esdeveniment destacat per l’espectacularitat del fenomen i la dificultat d’observar-ne un. Per la peculiar configuració que es requereix el fa no gaire freqüent (entre 1 i 2 per any) però el que és més crític és que només s’observa en una petita franja del planeta i per tant és molt difícil que se’n puguin veure gaires en un punt concret de la Terra.

Per produir-se un eclipsi de Sol cal una alineació quasi perfecta a l’espai entre la Terra, la Lluna i el Sol, amb la Lluna interposant-se entre Terra i Sol. El més freqüent és que la Lluna no tapi del tot el Sol, i tinguem un eclipsi parcial, però atès que tenen mides aparents semblants la Lluna pot arribar a tapar exactament el disc del Sol i tenir un eclipsi total.

Un cas peculiar és l’eclipsi anular en què la Lluna està ben alineada però no tapa del tot el Sol i ens el mostra com un anell fi, d’una bellesa espectacular.

En el cas de l’eclipsi del dia 21, i com en tots els eclipsis totals, es pot observar el fenomen de la totalitat i veure com el cel s’enfosqueix només en una petita franja del planeta, en aquest cas una franja que travessa d’oest a est els Estats Units. El fenomen en conjunt dura diverses hores començant i acabant com a eclipsi parcial; ara bé, la fase de totalitat dura molt poc temps i en aquest cas serà màxim dos minuts i quaranta segons en la millor posició situada al sud de l’estat d’Illinois i a l’oest del de Kentucky.

Aquesta dificultat per poder veure un eclipsi solar des de la franja de totalitat fa que nombrosos afeccionats al fenomen viatgin arreu del món per tal d’observar-los. Aquest cop amb la totalitat creuant els Estats Units farà que sigui un dels eclipsis totals de Sol amb una major mobilització ciutadana de la història.

Sabies que...? En la propera dècada tindrem molt bones ocasions per observar eclipsis de Sol des de casa nostra. Un eclipsi parcial de més d’un 30% el 29 de març de 2025 obrirà el camí a l’eclipsi total de Sol del dia 12 d’agost de 2026 que serà observable com a total a la meitat sud de Catalunya, inclosa la ciutat de Lleida. El seguirà un de total al sud de la Península visible com a parcial del 80% a Catalunya el 2 d’agost de 2027 i el final de festa serà l’eclipsi anular de Sol del 26 de gener del 2028.

tracking