x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

La data de Pasqua

Actualizada 23/04/2019 a las 11:51
Sabies que...?

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Sabies que...?

JBC
Sabies que...?

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Sabies que...?

JBC

Pràcticament

tothom en algun moment de l’any agafa un calendari per tal de cercar en quin moment se celebra la Setmana Santa de l’any en qüestió. Ja sabem que any rere any aquestes dates van canviant però el que potser no és tan clar és el per què i com es calcula. De fet el problema es resumeix en poder calcular el dia de Pasqua, enguany aquest 21 d’abril, i a partir d’aquí es calcula no només la Setmana Santa sinó també altres festes mòbils del calendari cristià.

El criteri per fixar el dia de Pasqua, conegut per Computus, es va definir al primer Concili de Nicea, l’any 325 dC, on es va establir que seria el primer diumenge després de la primera Lluna plena de la primavera. Ara bé, si mirem aquest any 2019 alguna cosa falla, la primavera va començar al vespre del dia 20 de març i la lluna plena posterior va ser l’endemà dia 21 i el diumenge següent, el dia 24. Llavors per què Pasqua no va ser el dia 24 de març?

La resposta es troba en el calendari eclesiàstic. D’entrada considera l’origen de la primavera, caigui com caigui astronòmicament, el dia 21 de març a les 00.00 h. Tot i així, enguany la primera lluna plena va ser posterior i, per tant, seguiria essent el 24 de març. La peça clau és que el calendari eclesiàstic no utilitza les fases lunars astronòmiques sinó la lluna plena eclesiàstica, que està tabulada en cicles de 19 anys, el cicle metònic, i que pot desviar-se en un dia de la lluna plena real. Enguany l’eclesiàstica de març “va ser” el dia 20 de març, abans, per tant, de l’equinocci eclesiàstic, i la referència la marca la següent lluna plena eclesiàstica, ja a l’abril i que ens porta a fixar Diumenge de Pasqua aquest 21 d’abril.

Un altre detall a tenir en compte és la no-coincidència exacta amb la Pasqua jueva. Fins al Concili de Nicea les dos celebracions eren exactament el mateix dia, però en aquell moment es va decidir que la Pasqua cristiana fos després i per això és va definir que no fos el dia de la lluna plena sinó el primer diumenge després.

Quan ja tenim calculat el dia de Pasqua per un any qualsevol podem localitzar de seguida el Dimecres de Cendra (inici de la Quaresma) just 40 dies abans, el Diumenge de Rams 7 dies abans, l’Ascensió 40 dies després, Pentecosta, 50, i el Corpus, 60 dies.

Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre