SEGRE
La Terra i la Lluna

La Terra i la Lluna

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Sovint en aquesta secció recuperem alguns personatges rellevants de la història de l’astronomia i intentem fer presents a moltes científiques que malauradament no van tenir el ressò que es mereixien en viure en una societat que prioritzava clarament l’accés al coneixement i a les responsabilitats científiques cap als homes.

En aquest cas viatjarem fins a la Xina del segle XVIII on trobem Wang Zhenyi, una jove famosa científica de la dinastia Qing nascuda el 1768 i que va trencar nombroses tradicions que bloquejaven els drets de les dones a formar-se en àrees científiques com l’astronomia o les matemàtiques. Zhenyi era neta d’un important governador d’un dels districtes de la Xina, un home extraordinàriament culte i implicat en el coneixement i la seva esposa tenia especial predisposició per la poesia. El pare de Zhenyi era un destacat expert en medicina amb tractats escrits sobre el tema, de manera que va tenir en els seus avis i el seu pare uns mestres d’astronomia, matemàtiques, geografia, medicina i poesia de primer nivell.

En gran part de forma autodidacta va anar ampliant els seus coneixements especialitzant-se en astronomia i matemàtiques. Va realitzar nombrosos estudis sobre el moviment dels cossos celestes i es diu que en el jardí de casa seva construïa models a escala per tal de poder entendre el comportament dels eclipsis lunars, que va ser una de les seves prioritats. També se li atribueixen nombroses observacions d’estrelles i dels planetes, i fins i tot estudis de la rotació del Sol.

S’estima que va escriure una dotzena de llibres entre astronomia i matemàtiques, probablement un dels més curiosos és l’anomenat Sobre la forma de la bola de la Terra, on exposava sota el seu punt de vista per què els humans no quèiem de la Terra que era rodona i com aquesta interactuava amb l’Univers, era per tant el seu tractat sobre la gravitació.

Wang Zhenyi va morir molt jove, amb només 29 anys d’edat, i sense descendència. No se saben les causes de la seva mort però sí que ella era conscient de la seva situació terminal, ja que va lliurar els seus treballs i manuscrits a la seva millor amiga, Madam Kuai, que veient el valor dels treballs els va traslladar posteriorment al seu nebot, Qian Yiji, que era un erudit de l’època i que els va compilar, la qual cosa va permetre que els treballs no es perdessin amb la mort de Zhenyi.

tracking