SEGRE

ECONOMIA TAXES

CiU planteja una rebaixa de l’IBI del 5% per votar a favor de les ordenances fiscals

L’oposició negocia pactar una reducció

Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

El president del grup de CiU a la Paeria, Toni Postius, va assegurar ahir que en cap cas donaran suport a les ordenances fiscals de l’any que ve si no inclouen una rebaixa de l’IBI “per acabar amb una situació injusta i anòmala com és que els valors immobiliaris hagin baixat un 40% i continuem pagant igual”. “La nostra voluntat és que el 2017 sigui el primer any des que Ros és alcalde en què baixi l’IBI”, va afegir Postius. CiU proposa una rebaixa lineal del 5% i que es descompti un 10% als habitatges de l’Horta, Sucs i Raimat, a més de bonificar l’IBI a entitats socials, així com una tarifa plana de zona blava per a autònoms. Tot plegat suposaria un impacte de cinc milions d’euros, que podria compensar-se amb un millor control de la despesa, segons CiU. Postius va afirmar que “parlarem amb tots els grups”, però sempre sota la premissa de rebaixa de l’IBI.

De fet, els grups de l’oposició, a excepció de Ciutadans, ja negocien un possible acord per rebaixar l’IBI, tot i que encara de forma preliminar. De totes maneres, hi ha diferències prèvies significatives entre els que plantegen una rebaixa lineal, com CiU i PP (del 3%), i els que volen aplicar criteris de progressivitat, com ERC, Crida i Comú. Els grups van qüestionar també que l’ordre del dia de la comissió de dijous només prevegi negociar sobre l’IBI i no la resta de taxes, però el govern va afirmar que no hi haurà problema per negociar sobre totes. Per la seua part, el Comú va plantejar una proposta per bonificar els propietaris de terrasses de locals que compleixin la normativa d’ocupació de la via pública i no causin molèsties als veïns. Proposen bonificar la taxa en un 50% als que no tenen expedients disciplinaris i fins al 25% a les terrasses que respectin criteris estètics.

El govern, obert a estudiar les propostes dels grupsLa tinent d’alcalde Montse Mínguez es va mostrar oberta a negociar les propostes de rebaixa de l’IBI plantejades pels grups municipals. “Només tenim vuit vots i per tant haurem de buscar acords”, va afirmar, però va remarcar que l’IBI és el principal puntal del finançament municipal i que és difícil assumir rebaixes com la que planteja CiU. “No és veritat que no hàgim fet res per evitar la pujada de l’IBI per la revisió cadastral. Hem aplicat límits diversos anys, hem rebaixat el tipus en d’altres i el 2017 serà el quart any de congelació de taxes”, va afirmar, i va defensar la “sensibilitat social” del govern amb els impostos i per mantenir i ampliar serveis.

tracking