SEGRE

SUCCESSOS DELICTES

Lleida registra en un any 924 estafes amb targetes, 4 cops més que el 2009

Són més de la meitat dels 1.509 fraus denunciats l’any passat a Ponent

Creado:

Actualizado:

En:

El nombre d’estafes bancàries utilitzant targetes robades o aconseguides de forma fraudulenta s’ha multiplicat per quatre en els últims sis anys, i l’any passat els Mossos d’Esquadra van registrar més de 900 delictes d’aquest tipus a les comarques lleidatanes, que representen el 61% del total de les estafes. El robatori de targetes o la compravenda de numeracions a través de la xarxa és un dels principals cavalls de batalla de les forces de seguretat. Són delictes difícils de perseguir per la falta d’informació de què disposa la víctima per identificar els estafadors. Segons les dades proporcionades a aquest diari pels Mossos d’Esquadra, els delictes per estafa van ser un total de 1.509 l’any passat, el doble que el 2009, quan van ser 655. En el cas de les estafes amb targetes, s’han comptabilitzat 924 delictes, més del 65% lleus al ser de quantitats inferiors a 400 euros.

Pel que fa a la tipologia de les estafes, n’hi ha de molt diverses. Sobre aquesta qüestió, el subinspector Jordi Fadurdo, cap d’investigació dels Mossos d’Esquadra a Lleida, explica que les més comunes són les estafes de compravenda de productes de segona mà o mitjançant targetes perdudes, robades o numeracions aconseguides de manera fraudulenta. Altres casos rellevants en els últims mesos a Lleida són les denúncies pel fals amic, que buscava un nexe d’unió amb les víctimes per demanar-los diners i que acumula una trentena de denúncies. També està augmentant el cas d’homes que són extorsionats a les xarxes socials amb vídeos sexuals i els criptolocker, que venen un virus i exigeixen una quantitat de diners, sobretot a empreses, per alliberar-se’n. Tanmateix, el temps no passa per a algunes estafes, com és el cas del bitllet fals de loteria premiat, el tradicional tocomocho, amb dos casos a Lleida en els últims dies.

Degoteig de denúncies d’homes que mantenen contacte sexual a través de la xarxa i són extorsionats

Ha augmentat el nombre d’estafes en els últims anys?

S’ha incrementat molt, segurament a conseqüència de la crisi, la picaresca a l’hora de simular delictes i aconseguir la indemnització de l’assegurança.

És difícil perseguir els diversos tipus de frau?

La investigació és complicada, necessitem més mitjans i poder accedir de forma directa a informació bàsica, com en les companyies telefòniques, de manera àgil.

La col·laboració amb altres cossos deu ser clau...

Molts delinqüents operen en altres províncies, amb un alt nivell de reincidència, i arribem a necessitar la col·laboració de missatges de paqueteria per localitzar-los.

Els Mossos d’Esquadra van detenir divendres passat dos homes, un de 23 anys i nacionalitat camerunesa, i un altre de 26 i nacionalitat dominicada, tots dos veïns de Lleida, com a presumptes autors d’estafes bancàries. Les detencions es van produir després que una empresa de paqueteria alertés d’una possible compra fraudulenta de béns per internet des de finals de juliol. Es van detectar fins a 42 vendes de sabates utilitzant numeracions de targetes aconseguides de forma fraudulenta o robades. L’arrest del jove de 23 anys es va fer aprofitant que l’empresa li anava a entregar tres paquets. Al seu habitatge, van trobar-hi 29 parells de sabates. L’altra investigació es va iniciar a finals d’agost, quan un veí de Lleida va denunciar dos càrrecs en el seu compte de gairebé 2.000 euros per la compra de bitllets d’avió i tren que no havia fet. La compra l’havia fet un home, ara detingut, que deia que treballava en una agència de viatges i comprava bitllets utilitzant targetes fraudulentes i cobrava el preu final als seus clients. Els dos detinguts van quedar en llibertat després de declarar a comissaria.

tracking