SEGRE

EDUCACIÓ REIVINDICACIONS

Dèficit de professors substituts en alguns cicles de FP a causa dels requisits acadèmics

Perquè Ensenyament exigeix que hagin cursat el màster de Secundària || Instituts demanen ometre aquesta condició si no hi ha candidats que la compleixin per no deixar alumnes sense classe

Creado:

Actualizado:

En:

Instituts que imparteixen cicles de FP denuncien dificultats per trobar professors substituts de certes especialitats que hagin cursat el màster de formació de professorat de Secundària. Van explicar que Ensenyament ha fixat aquest curs aquest requisit per als substituts, de manera que si cap docent de la llista no el compleix, els centres han de deixar els alumnes d’aquesta assignatura sense classe. Reclamen que en aquests casos, que solen ocórrer en assignatures en les quals ja costa trobar professors (Automoció, Cuina o Arts Gràfiques, per exemple), se’ls permeti ometre aquesta condició.

Emili Grau, director de l’institut Caparrella, va explicar que precisament per aquesta raó no han pogut trobar un substitut per a un professor que té un permís de 28 dies. “Està a punt de tornar i els alumnes hauran estat tot aquest temps sense classe de Manteniment de Vehicles”, va indicar, i va alertar que aquesta situació es pot repetir cada vegada que un docent estigui de baixa. Va dir que està a favor del màster “perquè com més formació, millor serà la qualitat de l’ensenyament”, però va incidir en la necessitat de més flexibilitat.

Gregori Canalies, de l’Escola d’Hostaleria, va admetre la seua preocupació per aquesta qüestió i es va mostrar partidari de poder contractar substituts que tinguin “les competències”, malgrat que no disposin del màster. “Ha de prevaler l’educació dels alumnes”, va subratllar. A més, es va plantejar com poden cursar el màster els professionals que estan en actiu i si tots poden costejar-se’l. El director del Guindàvols, Jesús Castillo, va proposar un any de carència perquè poden cursar el màster i va explicar que al seu centre no han pogut contractar de nou la mateixa persona per a una substitució d’una mitja jornada perquè no disposa d’aquest requisit. Així mateix, un responsable de l’institut de Tremp també va constatar dificultats per trobar professors en certes especialitats de FP com en la de Manteniment. Afirmen que en alguna ocasió han hagut de recórrer a docents de València, però van destacar que aquests professionals descarten desplaçar-se només per a substitucions de quinze dies o un mes.

Lleida

La vaga convocada pel Sindicat d’Estudiants a tot l’Estat contra les revàlides a ESO i Batxillerat previstes en la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa es va saldar a Lleida amb un seguiment desigual. Ensenyament el va xifrar en un 20,67% a la província i del 41,54% de mitjana a Catalunya i els convocants el van elevar a un 90% a tot Espanya. A Lleida, hi va haver instituts en què la majoria d’alumnes la van secundar, com al Guindàvols (el 90% a FP, 70% a Batxillerat i 45% a ESO) i Manuel de Montsuar (90% a primer de Batxillerat i 75% a quart d’ESO).

Al Joan Oró va fer vaga el 50% de l’alumnat de Batxillerat; a l’institut de Torrefarrera, 167 estudiants d’ESO d’un total de set grups i 75 alumnes de Batxillerat de tres grups. A Sort els estudiants fins i tot van organitzar una manifestació. A l’institut d’Alcarràs va seguir la vaga el 90% d’una classe de quart d’ESO i al d’Almenar, algun grup d’ESO. A l’institut La Segarra van secundar l’aturada fonamentalment estudiants de FP, informa X. Santesmasses, i a la Seu d’Urgell no va tenir incidència, informa C. Sans. Tampoc al Torrevicens, Ronda, Caparrella, Josep Lladonosa i Gili i Gaya, tots a Lleida ciutat.

Hi va haver manifestacions a diverses ciutats de l’Estat, com a Barcelona, amb 8.500 estudiants segons la Guàrdia Urbana i 50.000 segons els convocants. La vaga no va comptar amb el suport del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.

CCOO va demanar als partits que presentin al Congrés una proposta de llei urgent per canviar el calendari de la revàlida de Batxillerat, que comporta l’eliminació de la selectivitat. La Generalitat ja ha assegurat que a Catalunya sí que hi haurà selectivitat aquest curs.

Una aula amb pocs alumnes ahir a l’institut Guindàvols de la capital, un dels que més va secundar la vaga.

Una aula amb pocs alumnes ahir a l’institut Guindàvols de la capital, un dels que més va secundar la vaga.

Una aula amb pocs alumnes ahir a l’institut Guindàvols de la capital, un dels que més va secundar la vaga.

Una aula amb pocs alumnes ahir a l’institut Guindàvols de la capital, un dels que més va secundar la vaga.

tracking