SEGRE

ECONOMIA PLE

La Paeria aprovarà avui una rebaixa lineal de l'IBI

Amb els vots de PSC, CiU i PP, i amb tota probabilitat de Ciutadans || Aquesta mesura suposarà un estalvi de només un màxim de 10 euros per a 78.200 rebuts, que són el setanta per cent del total

Creado:

Actualizado:

En:

El ple de la Paeria aprovarà avui una rebaixa del 2% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per al 2017 i d’un altre 1% el 2018, amb els vots del govern del PSC, CiU i PP, que suposarà un descens d’un màxim de 10 euros per a 78.201 rebuts, el 70% del total. El grup del Partit Popular, que en principi defensava un descens del 3%, va anunciar ahir que havien aconseguit pactar amb el PSC la rebaixa del 2% més l’1% i, tot seguit, el portaveu de CiU, Paco Cerdà, va dir que votarien a favor al veure complert el seu objectiu de reduir el rebut de l’IBI (el seu plantejament inicial era del 5%). De fet, CiU assegura que es tracta d’un acord a tres bandes: PSC, CiU i PP, mentre que l’alcalde, Àngel Ros, va afirmar que el govern va tancar un pacte amb el grup popular, no amb CiU.

Per la seua part, Ciutadans, que en principi apostava per la congelació, com feia també el PSC, amb tota probabilitat donarà suport a la rebaixa. ERC, Crida i Comú, que volen una rebaixa lineal, però també una pujada per als immobles no residencials de més valor, la rebutgen (vegeu el desglossament).

El portaveu del PP, Joan Vilella, va qualificar el pacte d’“històric, perquè en 37 anys d’ajuntament de l’època democràtica mai s’havia aconseguit rebaixar l’IBI”. La proposta inicial del grup popular era rebaixar el 3% l’any que ve i després d’una intensa negociació amb el govern del PSC finalment van acordar repartir aquest descens en dos anys. El pacte inclou també la bonificació del 50% de l’impost a les persones amb ingressos no superiors a 1,5 vegades l’Iprem (798 euros) i del 10% per als jubilats de l’Horta. Vilella va assegurar que els ciutadans s’estalviaran de mitjana 23 euros entre els dos exercicis, que suposarà un milió menys d’ingressos per a la Paeria el 2017 i 500.000 euros el 2018. A canvi, el PP votarà a favor del compte general del 2015, rebutjat en el passat ple i que ara serà aprovat. El president de CiU, Toni Postius, va afirmar que “ hem aconseguit que, per fi, l’IBI baixi a Lleida per primera vegada en els catorze anys d’Àngel Ros com a alcalde” i afirma que és el primer pas per aconseguir una fiscalitat “més justa”. El portaveu de CiU, Paco Cerdà, va dir que “volíem que els ciutadans veiessin que si els valors cadastrals baixen, també ho ha de fer l’IBI”. CiU mantindrà el no al compte general. La primera tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, va considerar que han arribat a un “bon acord” i va afegir que faran “càlculs” per compensar el milió que deixaran d’ingressar l’any vinent.

ERC, Crida i Comú rebutgen un pacte que veuen “de dretes”

Carles Vega, president d’ERC-Avancem, veu “pervers” el pacte, perquè “el PSC accepta una rebaixa mínima de l’IBI a canvi del vot favorable del PP al compte general”. També el va titllar “de dretes” i va lamentar que “no hi hagi valentia d’acceptar propostes més progressistes, com la pujada de l’IBI als patrimonis més elevats”. “S’ha perdut l’oportunitat d’esprémer les possibilitats que ofereix la llei”, va subratllar. Esquerra hi votarà en contra, de la mateixa manera que la Crida-CUP, que l’any passat va pactar les ordenances amb el PSC, i va considerar que amb el pacte actual “ha abandonat la progressivitat per abraçar unes ordenances de dretes i es perd l’oportunitat de tenir ingressos per a despesa social”. El Comú va afirmar que “les dretes s’han donat la mà per rebaixar poc l’IBI i mantenir dos anomalies: tenir un dels IBI més cars i tractar igual ciutadans amb menys renda que grans propietaris”.

Una sessió plenària de la Paeria.

Una sessió plenària de la Paeria.

tracking