SEGRE

ENSENYAMENT OFERTA FORMATIVA

Els graduats de FP que troben feina augmenten en un 25% en quatre anys

Dels que van acabar el 2016, un 44% segueix estudiant i només un 9% està a l’atur

alt
Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

La inserció laboral entre els graduats de Formació Professional (FP) consolida un notable creixement en els últims quatre anys a Ponent, després d’augmentar un 25% entre el 2013 i el 2016. No obstant, molts d’ells opten per continuar formant-se, mentre que un 11% combina els estudis amb una ocupació i només un 9% està a l’atur.

La inserció laboral entre els graduats de Formació Professional (FP) ha crescut en set punts percentuals en els últims quatre anys, una xifra que suposa que els joves que treballen sis mesos després d’haver finalitzat un cicle mitjà o superior han augmentat en un 25%, al passar del 28,56% del 2013 al 35,65% del 2016. Així es desprèn de l’enquesta d’inserció laboral realitzada pel departament d’Ensenyament i el Consell de les Cambres de Comerç de Catalunya a gairebé 1.800 graduats a Ponent.

“Les dades confirmen una inserció més gran en el mercat laboral dels graduats, encara que també és destacable que un 43%

Les pràctiques en empreses i la xarxa de contactes personals, vies principals per trobar feina

[784 estudiants]

dels que van acabar un cicle de grau mitjà o superior el curs passat va optar per continuar formant-se i ampliar els seus coneixements”, va explicar Miquel Àngel Cullerés, delegat territorial d’Ensenyament. Les dades també constaten que del total d’enquestats, 169 busquen feina i 202 més combinen nous estudis amb una ocupació.

Per àmbits professionals, els cicles sobre educació esportiva, fabricació mecànica, indústries alimentàries i de la branca del tèxtil i confecció són els que van registrar un índex d’inserció laboral més alt entre els graduats el juny passat.

Un 24,8% dels alumnes de grau mitjà i un 17,3% dels de superior van aconseguir una feina gràcies a les pràctiques curriculars que van realitzar en empreses o institucions durant els seus estudis. De fet, aquest ha estat un dels principals canals que van permetre trobar feina als acabats de graduar. Aprofitar els contactes personals i familiars i els que ofereixen els centres o instituts de FP són altres de les vies més freqüents per trobar feina.

La majoria dels contractes són temporals, encara que un 12 per cent dels de grau mitjà i un 6% dels de superior es van animar a treballar pel seu compte.

“Vaig fer un grau superior d’Automoció a l’institut Caparrella, però volia especialitzar-me i vaig continuar els meus estudis en grau superior de Manteniment Electrònic. Va ser un encert perquè l’empresa on vaig fer pràctiques, la distribuïdora de Canon a Lleida, em va contractar a l’acabar l’aprenentatge”, explica Carles Bernad, de

Bossòst

, però que resideix des de fa cinc anys a la capital de Ponent. “La part bona és que en l’FP prioritzen molt la part pràctica i marques la diferència a l’empresa.”

“Vaig començar estudiant un grau universitari d’Enginyeria Mecànica a Saragossa, però no va complir les meues expectatives i vaig decidir passar-me a un altre de FP. Des de petit tenia clar que volia dedicar-me a les instal·lacions, el meu pare té una empresa a Montsó, Ecoclima, i necessitava aprendre l’ofici i formar-me”, explica Samuel Torres. Va estudiar el grau superior de Manteniment d’Instal·lacions Tèrmiques i de Fluids a l’institut Guindàvols i treballa l’empresa familiar.

Les empreses avalen l’aposta per la formació dual“Sempre havia tingut el somni de tenir el meu propi taller de costura i dedicar-me a la docència. Després d’anys treballant com a dissenyadora de moda en diferents empreses, vaig decidir ampliar coneixements al Guindàvols amb el grau superior de Patronatge. Va ser el detonant per muntar el meu taller, els professors em van animar a perseguir el somni. El vaig obrir a l’octubre a la rambla d’Aragó i estic molt contenta, faig vestits a mida per a esdeveniments i organitzo classes de costura, una formació molt sol·licitada”, diu Noemí. Fa anys va estudiar en una acadèmia privada de disseny i moda.

tracking