SEGRE

La Generalitat invertirà 80 M€ en un paquet de reformes per a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova

La principal inversió serà la construcció imminent del nou edifici de consultes externes, que disposarà de 114 espais de consultes i gabinets

Simulació de com serà el futur edifici de consultes externes de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova

80 milions d'euros en un paquet de reformesDepartament de Salut

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El Departament de Salut destinarà 80 milions d’euros en un paquet de reformes a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. La principal inversió seran els 46,3 milions per a la construcció d’un nou edifici de consultes externes, les obres del qual ja s’han adjudicat i es preveu que s’iniciïn de manera immediata.

El conseller de Salut, Manel Balcells, destaca que l’equipament “suposarà un canvi substancial per les consultes externes i pel conjunt de l’hospital, i permetrà alliberar i reordenar espais.” El futur edifici disposarà de 114 espais de consultes i gabinets, 3 zones d’hospital de dia, espais de suport i despatxos mèdics.

L’equipament, situat al costat de l’Espai Hospitalari Polivalent i amb accés des de l’avinguda Pinyana, tindrà una superfície d’uns 19.000 metres quadrats distribuïts en planta baixa i quatre pisos, i estarà connectat amb l’edifici principal. Es construirà de forma industrialitzada, cosa que garantirà la rapidesa d’execució i permetrà minimitzar els residus i augmentar-ne la qualitat.

Actualment, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova compta amb 137 consultes que atenen de mitjana de 2.100 pacients. El nou equipament permetrà treure fora de l’edifici principal el 90% de les consultes actuals del centre. Això acabarà amb el problema de dispersió de consultes i gabinets per les diferents plantes de l’hospital i ajudarà a oferir un servei més eficient a la ciutadania.

L’edifici es finançarà amb fons europeus REACT i es calcula que les obres tindran una durada d’un any.

24 milions per al bloc quirúrgic

La segona inversió de major volum, més de 24 milions d’euros, servirà per millorar el bloc quirúrgic, que ampliarà de 12 a 22 el nombre de quiròfans i incorporarà equipament d’última generació. Segons el titular de Salut, serà un “gran impuls” per a aquest hospital referent per a la població tant del pla de Lleida com de les comarques del Pirineu. Es tracta d’una obra de gran magnitud que es preveu que finalitzi el 2026.

Simulació de la reforma del nou bloc quirúrgic de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova / Departament de Salut

Modernització del servei de Diagnòstic per la Imatge

Una altra de les obres determinants és l’ampliació i modernització del servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear, amb un pressupost de sis milions d’euros. Concretament, s’està ampliant el servei per instal·lar-hi un PET-TC, utilitzat per al diagnòstic i seguiment de malalties oncològiques, neurològiques i cardiovasculars.

Actualment, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova disposa d’un PET-TC en una unitat mòbil provisional, ubicada al costat de l’Espai Hospitalari Polivalent fins a la instal·lació definitiva de l’equipament fix a l’interior de l’hospital, prevista per al setembre de 2023.

Les obres en aquest servei també serviran per instal·lar una ressonància magnètica (RM 3T) que permetrà augmentar el nombre d’exploracions realitzades en una de les proves amb més increment de demanda. Així mateix, s’instal·laran un nou SPECT/TC i un TC d’alta gamma, que ampliaran el catàleg de prestacions, minimitzant el desplaçament de pacients fora de Lleida. Està previst que aquests treballs finalitzin el setembre d’aquest any.

Nova sala de Cardiologia

D’altra banda, el servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova disposarà enguany d’una nova sala d’electrofisiologia, que compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros. El nou equipament està dissenyat per avaluar el funcionament del sistema elèctric del cor, identificar amb precisió un ritme cardíac anormal i decidir quin és el millor tractament per a cada cas. La nova sala s’ubicarà a la sisena planta de l’hospital i està previst que estigui llesta al mes de maig.

Per tal de reubicar provisionalment els diferents serveis afectats per les obres, especialment les del bloc quirúrgic, es construirà un nou edifici de suport temporal a l’actual zona enjardinada de l’Hospital. Aquest edifici serà modular i s’ubicarà a sobre del pàrquing subterrani. Les obres, amb un pressupost d’1,4 milions d’euros, començaran aviat i estaran acabades al juny.

Totes aquestes inversions comportaran, segons el conseller de Salut, “un abans i un després en el creixement i millora de l’hospital” i faran que a partir d’ara “deixem de parlar de l’hospital i comencem a parlar del parc sanitari de Lleida.”

tracking