SEGRE
ALEX MOGA

ALEX MOGA

Creado:

Actualizado:

Després de la publicació del meu article “El metavers” en aquesta mateixa revista fa dos mesos, va arribar l’anunci de Facebook i altres grans companyies mundials (Nike, Microsoft, Gucci, Sony...) explicant que començaven a treballar per la creació del seu propi metavers, aquest imaginari tecnològic del qual gairebé ningú sap res, però que s’ha convertit en actualitat, sorpresa, creativitat i il·lusió per a molta gent. Avui amb un exercici d’anticipació, sempre fonamentat, us apropo al que serà un dels pilars del seu funcionament, el sistema monetari que tindran tots els metaversos indistintament del seu objectiu, arquitectura, tecnologia, estímul i procediments. Qualsevol sistema econòmic creat a la història s’ha fonamentat en el seu sistema d’intercanvi, inicialment amb elements animals, més tard materials fins al que coneixem en l’actualitat basat en el patró paper moneda.

Tots ells s’han vist articulats per unes normes establertes, abans en sistemes ancestrals, més tard feudalistes, totalitaris o bé democràtics. Quan parlem del metavers i del seu sistema monetari, l’analogia amb la història serà exactament la mateixa, però amb elements disruptius que la majoria de la societat avui desconeix. El sistema de normes reguladores monetàries que fins ara hem conegut, de tots els sistemes, s’han focalitzat en poders centrals i únics que dirimien les normes de joc que el conjunt complia.

Al metavers aquest òrgan centralitzador desapareix i serà descentralitzador, o dit amb altres paraules, la tecnologia blockchain permetrà la governança monetària descentralitzada, fet que empodera les persones i suprimeix poders centrals únics en els seus sistemes monetaris. Cadascun dels metaversos es guiaran per una unitat d’intercanvi (criptoactiu), validada transitòriament per moneda FIAT, que serà l’element central de consum entre totes les persones que formin part i interactuïn amb aquell metavers. Aquesta unitat d’intercanvi pròpia permetrà la vida dígit-virtual i la transacció econòmica i financera dins d’aquest.

Així doncs, la importància d’aquesta unitat d’intercanvi serà cabdal per a la seguretat, confiança, fiabilitat i vivència virtual per part de tota la comunitat i el seu futur. El creixement de cadascun dels metaversos tindrà la capacitat d’obeir les propietats que la tecnologia blockchain ofereix, així doncs la suma d’espais dígit-virtuals facilitarà la interoperabilitat entre ells per anar-los fent créixer i augmentant de valor i assegurar sempre que el criptoactiu monetari operable sigui àgil, ràpid, transparent, escalable, segur i immutable.Cadascun dels criptoactius monetaris serà comercialitzat i transaccionat sobre escenaris d’anàloga realitat amb el món de l’economia tangible. Hi haurà, però, una variable nuclear i diferenciadora amb la qual la humanitat no ha viscut mai, aquesta unitat d’intercanvi als diferents metaversos serà deflacionària (parlaré en pròxims articles de la seva importància).Les DeFi (finances descentralitzades) permetran poder interactuar entre persones i transaccionar aquestes amb unitats de préstec i de compravenda d’actius financers físics i/o digitals en figures corporatives com els neobancs o successius.

La transició de l’economia tangible a l’economia intangible s’accelerarà exponencialment fins a límits no coneguts.Però aquí es planteja un element de debat i reflexió important: si les grans companyies creen els seus propis metaversos, cadascun d’ells restarà governat per aquestes. Estem parlant, doncs, d’una realitat virtual que empodera les persones o s’empodera per si sola a través de les persones? Els òrgans de gestió pública comunitària haurien de començar a treballar per tal de garantir la igualtat i l’equitat. Els convido que ho facin amb urgència donada la lentitud procedimental amb la qual funcionen.

Per la meva part, i prefigurant l’escenari explicitat amb aquest article i d’altres que aniré publicant, ja estic treballant en un projecte que en els pròxims mesos veurà la llum pública i que facilitarà l’empoderament de les persones i la seva autosobirania per afrontar els reptes i aprofitar les oportunitats que truquen a la porta de tots nosaltres. Continuarà...

tracking