SEGRE
ALEX MOGA

ALEX MOGA

Creado:

Actualizado:

La porta d’entrada a la realitat digital ha estat gestionada fins ara per processos d’acreditació mitjançant usuari i contrasenya, instruments de lectura biomètrica o amb elements de verificació, a fi de maximitzar la seguretat de l’usuari. Podem pensar que l’entrada al Metavers serà semblant, però no serà així. L’accés al Metavers el farem a través de tecnologia hàptica, sensorial i cognitiva.

Com diu Javier Antonio Nisa Ávila, expert en Dret en Intel·ligència Artificial, amb aquesta tecnologia “es pot fer qualsevol acció sense limitacions, interactuant amb altres usuaris i intel·ligències artificials tenint el mateix feedback tant físic com psíquic que tindria al món natural”. L’expansió de l’economia de les dades que hem viscut els darrers anys ens ha portat sovint males praxis amb la gestió de les nostres dades. La Bigtech Facebook, ara Meta, ha tingut el focus constantment ficat, ja que la seva unitat de negoci s’ha basat prioritàriament en això.

Amb la immersió al Metavers, aquesta economia de les dades creixerà fins a límits avui desconeguts. Però per què tindrà aquest creixement? Doncs perquè el model de dades s’ha basat en el “clic”. Quan siguem al Metavers es fonamentarà en els sentits de la persona, el nostre avatar oferirà informació de tot tipus: el gust, la vista, l’oïda, l’olfacte i sobretot el tacte.La intel·ligència artificial (algoritmes) jugarà un paper determinant per a la recollida i gestió d’aquestes dades, bé a través de l’IoT (Internet de les Coses) o per extensió a través de l’IORT (Internet dels Robots de les Coses), sense oblidar la veu.

Així, si fins ara hem exposat informació i dades importants, amb l’entrada al Metavers ens podran fer un seguiment conductual en temps real, inclús també del nostre estat anímic. Més enllà de l’obstacle d’entrada que es crearà davant d’aquesta possible vulnerabilitat, acabarem al Metavers. És aquesta la raó que em porta a proposar la creació d’un sistema d’identitat dígit-virtual descentralitzat, anònim i segur, imprescindible perquè el conjunt de la societat pugui fer el salt cap al Metavers amb seguretat i sense por i alhora garantir la pau social com a primer principi de la seva creació.Amb la tecnologia blockchain, la creació d’una identitat dígit-virtual segura i anònima és perfectament possible i viable.

És imprescindible que aquest nou protocol d’identitat es construeixi sota elements descentralitzadors i immutables, no dominat ni en propietat de tercers, sense marginar ni limitar les oportunitats econòmiques que es presenten per un progrés econòmic just, equitatiu i igualitari col·lectiu al món. Amb una identitat segura i anònima única, com a persona física o jurídica, serem capaços d’obrir el món a la simplicitat de processos, de procediments, d’interaccions i a la interoperabilitat necessària entre el món natural (de la tangibilitat) i el món dígit-virtual (de la intangibilitat).L’estat de dret ha de garantir la llibertat de les persones i compatibilitzar-ho amb no obstaculitzar el progrés que d’aquesta es deriva, per aconseguir aquesta fita avui amb contradicció és obligat que avancem a crear els instruments i els ponts necessaris.

tracking