x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

A ESTONES
  • CARLES DUARTE

Lisa Fittko: audàcia i compromís

Actualizada 17/10/2021 a las 08:38
Lisa Fittko: audàcia i compromís

Lisa Fittko: audàcia i compromís

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Lisa Fittko: audàcia i compromís

SEGRE

S’acaba de publicar el llibre de Lisa Fittko La meva travessia dels Pirineus.

De família jueva i casada amb un periodista alemany crític amb el nazisme, la seva vida queda marcada per la persecució de Hitler als jueus i als dissidents, la seva experiència trasbalsadora a la França tutelada pels nazis, la seva implicació en el pas clandestí de persones amenaçades a través d’un pas que duia de Banyuls a Portbou i el seu exili, primer cubà i després nord-americà. La meva travessia dels Pirineus ens parla de coratge i de solidaritat, de risc i de compromís, d’un esperit rebel amb una determinació indefallent que actua des d’uns valors humanistes i un alt sentit de la responsabilitat social.

Al llarg de les pàgines del llibre hi apareixen des d’intel·lectuals com Hannah Arendt, amb la qual Lisa Fittko va coincidir al camp de concentració de Gurs, a figures tan sinistres com Adolf Eichmann.

Però tot el volum és ple de personatges interessantíssims, des dels veïns de Banyuls, que s’expressen habitualment en català, que reivindiquen Aristides Maillol, que acullen i ajuden el matrimoni Fittko, que hi durà a terme una preciosa labor humanitària, fins a alguns militars o funcionaris francesos avergonyits d’un armistici amb un article 19 que preveia el lliurament a Alemanya de les persones que el règim nazi reclamés. Cal agrair, a més, l’admirable traducció que ha fet de l’obra Anna Maria Corredor, del tot convincent i encertada, i l’excel·lent introducció de Pilar Parcerisas, que ens ajuda a situar-nos de ple en el context i el contingut de l’obra.

.

Amb l’esclat de la II Guerra Mundial, a França, tot i haver fugit de Hitler, Lisa és considerada estrangera enemiga i enviada al camp d’internament de Gurs. Amb la invasió alemanya de França, la situació es torna confusa i Lisa ho aprofita per fugir del camp i retrobar-se amb el seu marit. Tots dos s’ocuparan de fer passar un centenar de fugitius per la Serra de l’Albera, incloent-hi Walter Benjamin, que s’acabarà suïcidant a Portbou, fins que el març del 1941 Pétain fa un decret que determina l’evacuació de tots els estrangers de les zones frontereres i Lisa i Hans Fittko han de marxar de Banyuls.

Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Descubrir
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre