SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

El batec del Centre Històric

L’Obert del Centre Històric és, des de fa set anys, una excel·lent carta de presentació del que és aquest barri de Lleida, un lloc per viure, per treballar, per gaudir de la cultura, del comerç, de la gastronomia i de l’oci. És l’àrea que reuneix els principals tresors patrimonials de Lleida i la que acull una part important de les entitats culturals més representatives de la ciutat. 60 col·lectius, associacions i institucions del Centre Històric s’han sumat en aquesta edició de l’Obert, que ens convida a visitar el barri amb esperit de festa i amb els sentits plenament desperts per copsar i assaborir tota la seva riquesa.

El latido del Centro Histórico

El latido del Centro Histórico

Creado:

Actualizado:

Aquesta celebració és un reflex de la vitalitat creixent del nostre barri antic, de l’empenta i de la voluntat de sumar per part del seu teixit associatiu, un sector que ha estat i és un extraordinari suport per al projecte de millora integral del barri que impulsa l’Ajuntament de Lleida i que encara té feina per endavant.

La recuperació del Centre Històric ha anat seguint diferents fases. Primer, la profunda reforma urbana; després, la promoció de l’habitatge; més endavant, la potenciació del barri com a seu d’entitats culturals, i la quarta, el foment del comerç i l’activitat econòmica. Són processos que han anat canviant la fesomia del Centre Històric, que estan contribuint a donar-li vida, a recuperar el seu llegat socioeconòmic i cultural, i a reforçar la seva estructura i paper a la ciutat.

Amb aquest cap de setmana de festa, es vol donar a conèixer les potencialitats que el Centre Històric ofereix al conjunt de Lleida, però l’Obert també reivindica l’orgull de barri, un sentiment que hem de fer nostre tots els lleidatans i lleidatanes.

L’Obert coincideix enguany amb la fase final de les obres de recuperació del Call Jueu de Lleida, un projecte que, a la vegada que posarà en valor una part de la història de la ciutat, també contribuirà a fer un pas important en la feina de continuar teixint i connectant el Centre Històric. Aquesta setmana hem visitat els treballs i ja es comencen a dibuixar els traçats dels vials, de les zones de passeig i de jardins.

Passejar pel Call Jueu permetrà prendre consciència de com va ser l’antiga Cuirassa de Lleida. El projecte preveu articular un discurs arqueològic i paisatgístic d’interpretació de les condicions de l’espai i de la seva memòria històrica. Les excavacions que el Servei d’Arqueologia de la Paeria hi ha dut a terme han desvetllat alguns misteris sobre el que, fins fa poc, era un dels grans enigmes de l’arqueologia lleidatana, el Call Jueu. S’ha pogut recuperar una part del seu traçat urbanístic i s’han excavat alguns habitatges, una actuació que ha permès tenir un coneixement molt més precís de la poderosa comunitat jueva que va habitar la ciutat entre els segles XII i XV.

Es podrà accedir a la zona rehabilitada i enjardinada del Call Jueu des del c/Major per la Costa del Jan, des del c/Cavallers pel carrer dels Dolors i pel c/Sant Cristòfol (feia 50 anys que estava tallat); també pel carrer Maranyosa i pel carrer Companyia i, finalment, per la plaça dels antics blocs del Seminari, el que dóna un total de sis accessos al Call Jueu. El Call Jueu forma així, a més, un entorn arqueològic enjardinat per passejar, un gran distribuidor al mig del Centre Històric per permeabilitzar el nucli del barri.

Una part del resultat d’aquestes excavacions es pot contemplar en la magnífica exposició sobre Ramon Llull que aquests dies es pot veure al Museu de Lleida. La figura d’aquest mallorquí universal, de qui es commemora el 700 aniversari de la seva mort, simbolitza com poques l’encontre de cultures –cristiana, musulmana i jueva– que es produeix a l’edat mitjana, no sense dificultats, i del qual la ciutat de Lleida també és un exponent, com posa de manifest el Call Jueu. Eren, també, els primers anys de l’Estudi General de Lleida, la institució docent més important de la Corona d’Aragó, que difongué àmpliament les idees de Llull.

El Centre Històric celebra el seu present i el seu futur amb la mirada posada en un passat i en una Història cada vegada més al descobert i que és una part important del nostre orgull de ciutat.

tracking