SEGRE

CARTA DEL ALCALDE

Les corals de Lleida, amb Granados

Alcalde de Lleida

icon

icon

Creado:

Actualizado:

Lleida ha viscut aquest diumenge un concert històric, El Cant de les Estrelles. És l'homenatge del món coral de la ciutat a Enric Granados a través d'un projecte que ha coordinat la delegació lleidatana de la Federació Catalana d'Entitats Corals i que ha situat a l'escenari de l'Auditori  al voltant de 350 intèrprets, en la seva major part, cantaires d'onze formacions de Lleida, i dirigits per Pedro Pardo.

Després de la gran edició del Musiquem Lleida!, organitzat per la Coral Shalom i que vam viure el cap de setmana passat, avui, la força coral de la ciutat ens brinda la seva contribució a l’Any Granados, una aportació extremament valuosa en el sentit musical però també emocional i que es correspon plenament amb una trajectòria històrica que és de profund compromís amb Lleida. Les corals són un pilar fonamental de la cultura musical de la ciutat.

El Cant de les Estrelles, l’obra coral de més envergadura que va crear Enric Granados, té una mística especial. El mateix compositor, juntament amb l’Orfeó Català, la va estrenar l’any 1911 al Palau de la Música Catalana però la partitura es va considerar perduda després de la seva mort. No es va localitzar fins a principis d’aquest segle, en un arxiu de Nova York, força deteriorada.

El pianista i gran expert en Granados, Douglas Riva, va impulsar la restauració i la reestrena de la peça en aquesta ciutat nord-americana el 2007. Aquell mateix any, es va poder sentir a Lleida, de la mà del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados, i el 2011, cent anys després de la primera audició pública d’El Cant de les Estrelles, l’Orfeó Lleidatà i l’Orfeó Català la tornaren a interpretar al Palau de la Música.

El concert de Lleida és, per tant, una oportunitat única de tornar a escoltar una peça que va esdevenir un total misteri durant més de nou dècades i que, en ser redescoberta, el seu enregistrament va ser finalista als principals guardons musicals que es concedeixen a escala mundial, els Grammy. A banda de poder gaudir de la força i de la sensibilitat de les 300 veus, en la vetllada d’avui s’estrenaran els arranjaments que Pedro Pardo ha realitzat d’El Cant de les Estrelles i de les Danses Espanyoles de Granados per tal d’adaptar aquest repertori a la part instrumental, la pianista solista Marta Castelló i LleidArt Ensemble, un conjunt de cambra lleidatà, jove i de gran qualitat, que és una de les formacions residents de l’Auditori Municipal Enric Granados.

Quan l’Ajuntament de Lleida, amb el suport de la família del compositor, va decidir impulsar la commemoració de l’Any Granados, tenia clar que calia la complicitat i la implicació de les principals institucions musicals del país i, molt especialment, de les de Lleida. El concert homenatge de les corals és un veritable tresor cultural perquè al talent immortal de Granados se suma el de músics lleidatans actuals així com l’empenta coral de la ciutat que les entitats i els seus cantaires fan i han fet possible al llarg de la nostra història i que és un dels signes distintius de la Cultura de Lleida.

icon

icon

tracking