SEGRE
Per la reforma horària

Per la reforma horària

Creado:

Actualizado:

Prop de 170 comerços de Lleida van tancar a les 7 de la tarda dimecres passat, de manera simbòlica, per reivindicar uns horaris més racionals. La primera Diada per a la Reforma Horària a Lleida, organitzada per l’associació Slow Shop, ens ha fet reflexionar sobre com els horaris actuals ens afecten a tots en la vida diària i sobre els beneficis que representaria avançar-los d’acord amb el model europeu.

La diada va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Lleida que, per unanimitat, l’octubre passat va aprovar una moció en favor d’aquesta mobilització i dels seus objectius. La reforma horària és un dels principals debats que estan oberts en l’actualitat a Catalunya. Es preveu que aviat començarà la tramitació parlamentària de la llei catalana amb què es recomanaran canvis substancials en l’organització social i laboral general per adaptar-nos als horaris europeus.

Els experts assenyalen que una racionalització dels horaris redundaria en una millor economia, qualitat de vida i avenços socials. Les jornades laborals que s’estenen durant tot el dia i que s’allarguen fins a més enllà de les 7 o de les 8 de la tarda no contribueixen a millorar la productivitat. Aquesta depèn més de la qualitat, l’organització del treball i les hores de treball efectiu, que de la franja horària que dediquem al treball. A tall d’exemple, els catalans treballen 250 hores més a l’any que els alemanys i la productivitat del nostre país és sensiblement inferior.

Un altre factor que es beneficiaria seria la vida cívica i familiar. Amb més temps lliure, es guanyarien estones per compartir amb l’entorn personal més proper, molt especialment, els fills i filles, amb tot el que això representaria per a la seva educació. Gaudir diàriament i amb calma de temps per a activitats familiars i amb els menors té efectes positius en el benestar dels pares i mares i en el desenvolupament dels nens i nenes, no sols l’educatiu, també l’afectiu. Un disseny d’horaris que ocupa la major part del dia ens priva d’unes estones familiars i personals que mai no es poden recuperar.

La reforma horària ens ajudaria a totes i a tots a construir-nos i desenvolupar-nos en l’àmbit personal. Ens generaria més temps per gaudir del lleure, de la cultura, per continuar formant-nos, per activar la nostra creativitat i per prendre part en activitats cíviques o de voluntariat. En moltes ocasions, la fatiga que produeixen les jornades laborals extenses perjudiquen tota aquesta vida cívica que tant contribueix a fer evolucionar les ciutats.

El model de ciutat pel qual treballa el Govern de la Paeria persegueix una Lleida que permeti el màxim desenvolupament de la ciutadania en un clima de progrés urbà, econòmic i cultural, de dinamisme i de participació cívica, i amb uns serveis públics i una atenció social que doni la resposta necessària en temps difícils. Aspirem a una Lleida de màxims però la ciutadania ha de disposar del temps per poder gaudir de tot el que la ciutat ofereix i, també, per intervenir i ser decisiva en aquesta evolució que hem de generar de manera col·lectiva. La reforma horària s’ha de contemplar com un potent instrument de progrés de la nostra societat.

Per la reforma horària

Per la reforma horària

tracking