SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

2017. Un any de Cultura

Alcalde de Lleida

2017. Un any de Cultura

2017. Un any de Cultura

Creado:

Actualizado:

L’any 2017 serà de nou un període intens en el pla cultural a Lleida en diferents vessants de l’art: la literatura, la música i les arts plàstiques. Commemorarem el 75 aniversari de la mort de Màrius Torres, el centenari de la inauguració del Museu Morera i el 150 aniversari del naixement d’Enric Granados.

En el cas de Màrius Torres, l’Ajuntament de Lleida vol continuar contribuint a la difusió de la seva obra i llegat. La petjada de l’escriptor lleidatà en la literatura catalana és inqüestionable i, per això, des de la seva ciutat, volem seguir, perquè ens hi sentim compromesos, donant a conèixer el seu testimoni literari set anys després d’haver celebrat el centenari del seu naixement. El Festival Mahalta d’aquest 2017, que se celebrarà a la tardor, serà una de les cites de la programació de l’Any Màrius Torres.

En el monogràfic El llegat de Màrius Torres, número 17 de la revista literària URC, editada per l’Ajuntament de Lleida, es constata la voluntat de la família Torres i especialment de Víctor Torres per fer que el llegat del seu germà romangués a la ciutat “dolça i secreta” que ens descrivia. El trobem, a Lleida, repartit entre la UdL i la Biblioteca Pública. Des de l’Ajuntament de Lleida, volem fer sentir i divulgar la poesia de Màrius Torres i fer-ne partícip la ciutadania.

Aquest any que acabem d’estrenar esdevindrà també l’ocasió per posar en valor i donar a conèixer el fons del Museu Morera, i de començar l’obra del futur Museu d’Art de Lleida, coincidint amb el centenari de la seva inauguració. Es pot avançar que, entre les propostes perquè el públic conegui millor l’obra que atresora el nostre museu municipal de referència, hi ha una gran exposició que treballarà les connexions entre algunes de les obres més emblemàtiques del fons de la pinacoteca lleidatana amb altres peces que estan en algunes de les col·leccions artístiques més rellevants del país. Es tracta d’un projecte que implicarà historiadors i crítics especialitzats. Una proposta de gran qualitat que estic segur que encisarà els amants de l’art. L’Any Morera es produeix, a més, en un moment clau per a l’equipament museístic lleidatà, que ja té definida la seva seu definitiva a la rambla Ferran de Lleida. La col·laboració interinstitucional ja compromesa, així com la participació de la Generalitat i de ben segur de la Diputació de Lleida, i desitjo que també la de l’Estat, dóna la dimensió d’aquest museu, una peça cabdal del patrimoni artístic de Lleida.

I la música de Granados continuarà guiant la pauta cultural del 2017 a Lleida, amb la commemoració dels 150 anys del seu naixement. Completarem aquest any la tasca iniciada el 2016, que ha permès recuperar obres com el drama líric El follet, amb text d’Apel·les Mestres –que només s’havia interpretat un cop–; reviure l’exitosa actuació de Granados a Nova York l’any 1916, amb la interpretació de José Menor al Carnegie Hall i les audicions al Palau de la Generalitat i a la Real Academia de Bellas Artes de Madrid, entre d’altres, i presentar dues magnífiques obres dedicades al compositor lleidatà: Granados: el so de la mirada, de Mònica Pagès, i l’aclamada biografia realitzada per Walter A. Clark El poeta del piano, una obra imprescindible per a l’estudi de l’obra de Granados i la seva vida, entre altres actes que ens estan permetent descobrir el conjunt de la seva obra musical i gaudir del seu talent universal. Falten pocs dies per a la inauguració de l’exposició de l’Any Granados, una mostra que realitza el Museu de la Música de Barcelona amb la col·laboració de la Paeria, la Generalitat i el Govern central, que ens atansarà aspectes de l’artista que ajudaran a tancar el cercle a l’entorn de la seva trajectòria. I un altre dels grans moments d’aquest any arribarà amb l’estrena de l’òpera Goyescas al maig a la Llotja, considerada una de les peces mestres de la música. Com a alcalde de Lleida, us convido a sumar-vos a l’activitat cultural de la ciutat que es desprèn d’aquests tres importants esdeveniments, així com del conjunt de la programació que es du a terme tot l’any en els diferents espais culturals de Lleida.

2017. Un any de Cultura

2017. Un any de Cultura

tracking