SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

Un Pla dels Joves i per als Joves

Paer en cap

Un Pla dels Joves i per als Joves

Un Pla dels Joves i per als Joves

Creado:

Actualizado:

Lleida ja compta amb el nou Pla Local de Joventut per al període 2016-2020. És un Pla fet pels joves i per als joves, un document que, a partir d’ara, guiarà les polítiques de la Paeria, de totes les seves regidories i departaments, destinades a un col·lectiu que és el present i el futur de Lleida i que vol generar i liderar les seves pròpies iniciatives.

A Lleida hi viuen 22.754 joves, persones d’entre 15 i 29 anys que representen el 16 per cent de la nostra població. Són ciutadanes i ciutadans compromesos, implicats i motivats per fer front i superar els reptes que tenen per davant i per fer-ho comptant amb la seva ciutat, Lleida. Això es demostra en un dels trets definitoris del nou Pla Local: l’àmplia participació de la gent jove en totes les fases del procés.

200 noies i nois organitzats en diferents grups de discussió han elaborat el diagnòstic de la ciutat i 55 han formulat les propostes d’acció en una jornada de treball. Així mateix, el Consell Local de la Joventut de Lleida, que engloba a 20 entitats, ha avaluat i ratificat el document final. Al llarg de tot el procés, els mateixos joves s’han reunit amb representants de totes les Regidories de la Paeria per tal de definir les propostes que des del Pla es realitzen. La transversalitat és un altre gran tret característic del Pla.

El text reflecteix els anhels i les il·lusions dels joves de la ciutat, com molt bé ha remarcat aquests dies la portaveu del Consell Local de Joventut, Núria Cabiscol. Són anhels que toquen de peus a terra i plenament connectats amb problemàtiques que afecten aquest col·lectiu arreu del país. Cal remarcar que els joves són un dels principals grups afectats per la crisi que encara colpeja el nostre país. Les administracions tenim la missió d’evitar que es creïn esquerdes socials, més encara si aquestes afecten els joves.

L’emancipació és un dels eixos principals del document, tant pel que fa a l’ocupació i l’emprenedoria com a l’habitatge. L’àmbit cultural també pren un relleu especial, amb l’interès del col·lectiu d’aconseguir descomptes en els espectacles dels equipaments municipals així com per disposar d’espais públics com a ens de creació. La mobilitat queda plasmada amb les peticions per millorar el carril bici i per obtenir descomptes en els autobusos urbans.

L’Ajuntament ha posat fil a l’agulla per donar resposta a aquestes inquietuds. En aquest sentit, ja es treballa per augmentar fins al 50 per cent els descomptes que l’Auditori Enric Granados i el Teatre de l’Escorxador ofereixen als joves en el preu de les entrades i es mantindrà el que la Llotja ja aplica, que és del 70 per cent.

També s’estudiaran descomptes als Autobusos Urbans, s’ampliaran els Bucs d’Assaig i es treballarà la proposta de cedir solars municipals per crear habitatges per residir en règim de cooperativa. En aquest sentit, ja s’ha iniciat el procés de creació d’una àrea d’innovació urbana al Centre Històric per cedir un solar per tal de fer habitatges en règim cooperatiu per a joves. I al mateix barri, al carrer Cavallers, avancen els treballs per posar en marxa un espai de coworking, una àrea de treball compartida per facilitar l’intercanvi d’experiències, idees i sinèrgies entre els joves que l’ocuparan.

El nou Pla arrenca donant continuïtat a la tasca feta amb l’anterior document, amb què s’han materialitzat iniciatives com el Centre de Recursos Juvenils-Palma, el Servei de Salut Jove, el Voluntariat Europeu, el Bucs d’Assaig o les nombroses accions que s’han dut a terme en l’àmbit laboral, entre moltes altres.

Sobre aquesta base i amb l’excel·lent nou Pla Local de Joventut que els mateixos joves de Lleida ens brinden, continuem treballant per a aquest col·lectiu, que és futur, i també present.

Un Pla dels Joves i per als Joves

Un Pla dels Joves i per als Joves

tracking