SEGRE

CARTA DEL ALCALDE

El Museu Morera a la rambla de Ferran

Paer en cap

El Museu Morera a la rambla de Ferran

El Museu Morera a la rambla de Ferran

Creado:

Actualizado:

Lleida i, molt especialment, la rambla de Ferran i la seva àrea han rebut aquesta setmana una excel·lent notícia amb què es garanteix el finançament de la seu del Museu Morera a l’Antiga Audiència. La concessió dels fons europeus FEDER –sumada a les aportacions de la Generalitat i, espero, d’altres institucions, Diputació i Estat, i evidentment la del mateix Ajuntament de Lleida, titular de l’equipament– assegura la realització d’aquest projecte que resoldrà definitivament un deute històric de la Cultura i de la ciutat de Lleida i que també contribuirà decisivament a dinamitzar la rambla de Ferran.

La revitalització d’aquesta zona és una prioritat per a l’equip de govern municipal. El nou Museu d’Art de Lleida (la nova denominació del Morera) serà un revulsiu per a l’activitat cultural i cívica en la rambla de Ferran, una àrea que, a curt termini, incorporarà a més un nou servei municipal que també hi aportarà més vida. Les dependències de l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana se situaran a la seu de la COELL, a l’altra vorera de la rambla. Així mateix, el trasllat de l’Estació d’Autobusos a l’àmbit de l’estació de Renfe reforçarà aquest punt com a nus de comunicacions de la ciutat i del territori, un factor que generarà més moviment a la rambla de Ferran i el seu entorn.

El somni del nou Museu d’Art de Lleida a l’Antiga Audiència es farà possible gràcies a la complicitat de totes les administracions. Als Fons Feder concedits (2 milions d’euros) cal afegir l’aportació acordada amb el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i la inversió que ja realitza la Paeria. També s’ha demanat recolzament a la Diputació de Lleida i el projecte opta a obtenir les ajudes de l’1% cultural, procés en què compta amb el suport del Ministeri de Cultura.

A més de donar una seu definitiva a l’actual Museu d’Art Jaume Morera, el seu trasllat té una repercussió d’especial valor en el patrimoni de Lleida. El projecte suposa una intervenció integral en un immoble catalogat i històric –de Regiones Devastadas– que serà totalment reconfigurat i reformulat per acollir un Museu amb visió de segle XXI. El disseny arquitectònic que s’ha realitzat crea un nou equilibri entre l’edifici i la ciutat, molt especialment amb la rambla de Ferran i, també, amb el Turó de la Seu Vella, que hi estarà connectat visualment.

L’Ajuntament de Lleida preveu licitar el projecte el mes de maig vinent per començar les obres enguany i amb la previsió que finalitzin el 2019. Per tant, els treballs per fer possible el trasllat del Museu Morera quan es compleixen just cent anys de la seva inauguració.

Lleida resoldrà, per fi, cent anys de provisionalitat d’un Museu que és una de les grans pinacoteques d’art modern i contemporani de Catalunya i del conjunt de l’Estat. Malgrat la seva situació, el Morera ha estat capaç de construir una col·lecció excepcional, amb 4.000 obres d’art, de creadors lleidatans, catalans i espanyols, on s’inclouen noms com Jaume Morera, Xavier Gosé, Leandre Cristòfol, Guinovart, Garcia Lamolla, Coma Estadella, Rosa Siré, Benet Rossell o Miquel Viladrich, entre molts altres.

El Museu Morera és a punt d’iniciar els actes commemoratius del seu centenari, una programació a la qual se suma la il·lusió per fer realitat el somni de la seva seu definitiva, que serà la rambla de Ferran.

El Museu Morera a la rambla de Ferran

El Museu Morera a la rambla de Ferran

tracking