SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

Pressupostos participatius

Paer en cap

Pressupostos participatius

Pressupostos participatius

Creado:

Actualizado:

Les veïnes i els veïns de Lleida podran decidir, enguany, a quines iniciatives la Paeria destinarà 1 milió d’euros del pressupost municipal d’inversions. L’Ajuntament de Lleida emprèn un projecte participatiu pioner en què la ciutadania podrà formular idees i, a més, establirà a quines propostes s’assignaran les diferents partides pressupostàries en què es dividirà aquesta dotació econòmica.

El Govern municipal vol facilitar, així, la implicació de les lleidatanes i dels lleidatans per avançar en el progrés i en el desenvolupament de la ciutat, un objectiu que compartim i pel qual hem de fer camí junts.

La innovació dels pressupostos participatius prové d’una esmena que el Grup de Ciutadans va presentar en el debat d’uns comptes municipals que vàrem tirar endavant amb els vots de PSC, C’s i del PP i que actualment són vigents. La proposta de C’s establia la necessitat de posar en marxa un procés participatiu per consultar a la ciutadania el destí d’una part de la partida d’inversions, amb obres i altres actuacions per ser executades enguany en els barris de la ciutat d’acord amb els projectes aprovats al Ple. Obrir noves portes a la participació ciutadana en la gestió d’una administració és, sempre, engrescador i il·lusionant. Les eines i plataformes tecnològiques que gaudim en l’actualitat ens permeten interactuar recíprocament –societat civil i ajuntament– d’una manera més ràpida, directa i amb totes les garanties i seguretat que incorporen les comunicacions electròniques. Aquesta possibilitat combinada amb el treball presencial –que en aquesta iniciativa també serà intens– genera a la gestió pública un altíssim valor afegit, un vehicle per rebre les idees, opinions i projectes de la ciutadania, de les persones que formeu part del dia a dia dels nostres barris i coneixeu al detall quins són els projectes que més poden beneficiar-los. Els pressupostos participatius representen un nou pas endavant per a l’aprofundiment democràtic a Lleida.

El procés s’iniciarà el 30 de març i arribarà al punt culminant amb una consulta ciutadana, presencial i on-line, per votar els projectes i que es realitzarà a la primera quinzena del proper mes de setembre. Per començar, es mantindran reunions informatives, presentacions de propostes, debats i deliberacions que se celebraran en els Consells Territorials de Zona o de Barri, l’eina participativa per excel·lència amb què compta la ciutat i on també estan representats tots els grups polítics municipals. A mitjans de juliol, una Comissió Tècnica de Valoració validarà les propostes que aniran a la votació del setembre. En la consulta podran votar els majors de 16 anys. Cada elector podrà emetre dos vots, un per a cada categoria en què es dividiran els projectes segons el seu pressupost, de valor inferior o superior als 50.000 euros. Es tindrà en compte que cadascuna de les 14 zones o districtes en què es divideix la ciutat així com les EMD (Sucs i Raimat) siguin beneficiàries d’almenys una proposta. L’Ajuntament de Lleida afegeix aquest nou pressupost participatiu a altres iniciatives que ja s’han realitzat anteriorment i que tenen una petjada molt directa de la ciutadania, com la fesomia dels Jardins d’Ernest Lluch, el futur de la plaça del Clot de les Granotes, la retirada de les torres elèctriques de Magraners, el cobriment de les vies o els usos del Xalet dels Camps Elisis, un procés de consulta ciutadana que també està en marxa. Lleida l’hem de continuar construint entre totes i tots, sumant idees i sensibilitats per la via del diàleg i el consens i compartint el nostre màxim compromís pel futur de la ciutat.

Pressupostos participatius

Pressupostos participatius

tracking