SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

Urbanisme que genera progrés

Paer en cap

Urbanisme que genera progrés

Urbanisme que genera progrésSEGRE

Creado:

Actualizado:

Lleida ha renovat una de les seves principals vies de comunicació, l’entrada per l’antiga Nacional II venint de Saragossa. Sovint destaco la importància per a la nostra identitat d’icones com la Seu Vella, el riu Segre o l’Horta però, en bona mesura, les ciutats també es defineixen per la qualitat urbana de les carreteres que hi donen accés.

Aquests eixos són la nostra carta de presentació i influeixen profundament en la percepció del conjunt de la ciutat.

Amb la reforma de l’antiga Nacional II des de l’avinguda de l’Exèrcit que s’ha realitzat d’acord amb un conveni amb el Ministeri de Foment, Lleida resol una assignatura pendent i transforma tot aquest eix en una via urbana. El projecte segueix la línia del nou Urbanisme de Lleida, plenament marcat pel color verd. Aquest mandat, la Paeria preveu incrementar en un 30 per cent l’arbrat de la ciutat incorporant-ne 9.000 unitats. En aquest sentit, amb l’obra de l’antiga Nacional II que dijous posàvem en servei, s’han plantat 800 pins, alzines i roures a més de peces arbustives autòctones. Ha estat una actuació de filosofia plenament verda perquè també incorpora més d’un quilòmetre de carril bicicleta entre l’avinguda de l’Exèrcit i el Polígon de la Creu del Batlle.

Aquest urbanisme que aporta solucions, supera dèficits i, a la vegada, és sostenible, també està pensat perquè actuï com a plataforma de projecció i de creixement de la ciutat. L’obra de l’antiga Nacional II i de l’avinguda de l’Exèrcit se situa al costat d’un dels projectes de desenvolupament comercial que Lleida incorporarà a mitjà i curt termini, Vallrufea, que comportarà, a més, canvis profunds en la fesomia de la zona amb una urbanització integral d’aquest entorn que serà finançada pels promotors privats de l’equipament comercial. Aquesta àrea inclourà places d’aparcament d’ús lliure, carril bici, un nou vial i un parc públic amb arbrat que connectarà fins al riu Segre. En poc temps, la zona sud-oest de Lleida, que comprèn el barri d’Instituts-Sant Ignasi farà un salt pel que fa a la qualitat del seu urbanisme i, també, com a zona d’atracció comercial de la ciutat, per tant, de dinamització econòmica i d’ocupació.

La planificació i el disseny urbanístic a Lleida han d’estar al servei de la seva evolució integral, un progrés que també aporta el reajustament del vial de Víctor Torres que el ple de l’Ajuntament va aprovar divendres. Aquest projecte està relacionat amb una iniciativa de desenvolupament d’habitatges, d’equipaments, de zones verdes i comercial, Torre Salses. Seran els seus promotors qui finançaran part de les obres de perllongament el traçat que, a més, evita la necessitat d’expropiar cinc habitatges del carrer Palauet.

El vial de Víctor Torres és cabdal perquè permetrà connectar el centre de la ciutat amb Cappont, la Bordeta i Magraners i, també, amb la Variant Sud i, a més, reduirà en un 15% el trànsit a la zona de l’avinguda de Miquel Batllori. El nou vial assumirà prop de 22.000 vehicles diaris i donarà servei a 31.700 persones de forma immediata, amb un impacte directe sobre 55.000 habitants del marge esquerre de la ciutat.

L’urbanisme que en les darreres dècades ha definit el progrés de Catalunya és el que s’ha realitzat des de les ciutats. A Lleida, l’urbanisme plasmat en l’antiga Nacional II, en el vial de Víctor Torres i el que es treballa al futur Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) busca activar el progrés col·lectiu.

tracking