SEGRE

CARTA DEL ALCALDE

Transparència a la Paeria

Paer en cap

Transparència a la Paeria

Transparència a la PaeriaSEGRE

Creado:

Actualizado:

L’organisme internacional de referència que avalua la transparència dels ajuntaments, Transparency International, ha tornat a atorgar a la Paeria la màxima puntuació. Lleida ha revalidat el 100% que ja va obtenir fa dos anys i és, amb Barcelona, l’únic consistori de Catalunya que repeteix al capdavant del rànquing de municipis amb major transparència.

Donar compliment als 80 indicadors que demana aquesta organització és complex, però encara ho és més fer-ho en dos edicions seguides i amb un notable augment de l’exigència i dels requisits per superar l’avaluació. L’esforç que ha fet l’Ajuntament de Lleida per adaptar-s’hi, per tant, per millorar la seva transparència, ha estat important.

Transparency International España ha centrat el seu darrer estudi en els 110 ajuntaments de les principals ciutats de l’Estat i un total de 25, Lleida inclosa, ha aconseguit la màxima qualificació. El treball ha analitzat la transparència municipal en aspectes troncals de la gestió municipal, des d’economia i finances a participació ciutadana, passant per contractacions, convenis, subvencions, urbanisme, obres públiques i medi ambient, entre altres.

Aquest reconeixement se suma al que la Paeria també ha rebut enguany de l’Observatori Infoparticipa de la Universitat Autònoma de Barcelona, una altra entitat de referència que avalua la transparència de les administracions. Només el 9% dels ajuntaments catalans ha obtingut el segell Infoparticipa que ha aconseguit la Paeria i que acredita la seva qualitat en aquest àmbit. Així mateix, la Generalitat ha reconegut l’Ajuntament de Lleida amb el distintiu de la Finestreta Única Empresarial amb què valida els avenços que ha realitzat per simplificar i agilitzar els tràmits per iniciar una activitat empresarial i dotar-los d’una major transparència.

Resulta paradoxal que els principals organismes i institucions avaluadores atorguin el màxim reconeixement a la nostra transparència i que per a dos partits de la Paeria –el de major i el de menor representació dins l’oposició– la profusió de dades i d’informació publicada a la xarxa sigui insuficient i recorrin reiteradament a la GAIP (Comissió de Garantia de Dret d’Accés a la Informació Pública). Els processos avaluadors de la transparència municipal són exigents i rigorosos i si la Paeria els supera, amb nota alta, és perquè treballa aquest nou valor de la governança de manera acurada i amb responsabilitat.

Vivim un canvi de paradigma en la relació entre els Governs i la ciutadania i la transparència és un dels principis bàsics que ha de promoure una administració, més encara un ajuntament, la institució més propera a les persones. Aquesta nova dinàmica alimenta iniciatives innovadores en la gestió municipal, com el procés de Pressupostos Participatius en què estem immersos.

La transparència s’erigeix com una obligació per als Ajuntaments, un exercici exigent i madur de qualitat democràtica, un bé comú que ha d’enfortir les relacions entre l’administració i la ciutadania per aconseguir un benefici i un progrés col·lectiu.

Transparència a la Paeria

Transparència a la PaeriaSEGRE

tracking