SEGRE

CARTA DEL ALCALDE

Parador amb col·laboració institucional

Paer en cap

Parador amb col·laboració institucional

Parador amb col·laboració institucionalSEGRE

Creado:

Actualizado:

Lleida ha fet per fi realitat l’aspiració històrica d’enfortir l’oferta turística de la ciutat amb un Parador de Turisme. Amb la inauguració del passat dijous, la nostra capital s’insereix en una xarxa turística referent a escala estatal i internacional i que constitueix una de les principals marques d’un país que, amb Estats Units i França, lidera el turisme mundial.

El Parador del Roser –que esdevé un establiment hoteler de caràcter públic al cent per cent ja que Paradores és una empresa estatal– permet al Centre Històric i al conjunt de la ciutat incorporar un nou element d’atracció turística que té un públic plenament identificat amb el model pel qual aposta Lleida, oferir una estada urbana i, a la vegada, de natura amb una combinació d’al·licients que van de la cultura i el patrimoni històric i artístic, a la gastronomia, passant pels congressos, les convencions i el comerç. D’acord amb aquest model, el Parador vertebra la ruta des de l’Eix Comercial a l’accés a la Seu Vella, per l’entorn en què també es troben la capella del Peu del Romeu, l’Oratori dels Dolors, l’església de Sant Llorenç, el Call Jueu, que s’obrirà el proper octubre, i la zona d’oci del Mercat del Pla, que enllaça amb la Zona Alta i amb àrees com la de l’església de Sant Martí i el Centre d’Art la Panera, fins a arribar a la Seu Vella. El projecte constructiu del Parador –realitzat per l’arquitecte municipal Carles Sàez– ha representat la rehabilitació d’un monument de gran riquesa patrimonial on se sumen elements com el claustre d’obra vista amb una composició formal d’inspiració aragonesa, l’església barroca d’evolució al neoclàssic i l’atri gòtic renaixentista traslladat de l’antic convent de Predicadors de la falda de la Seu Vella. Així mateix, s’hi ha conservat la placa commemorativa de la Guerra de Successió a Lleida. La posada en marxa del Parador ha estat fruit del compromís de tots els grups municipals representats al Ple l’any 2005 (amb PSC, ERC i ICV al govern i CiU i PP a l’oposició) que, per unanimitat de govern i oposició, vam acordar que s’hi ubiqués al Roser. Però el que ha estat imprescindible per fer-lo realitat ha estat la relació institucional entre l’Ajuntament de Lleida i el Govern de l’Estat, amb molts anys de treball conjunt, de reunions i d’acords per fer realitat el projecte. La relació i el diàleg amb els cinc ministres d’Indústria i Turisme, des de José Montilla l’any 2004 a Álvaro Nadal, en el mandat actual, han fet possible el projecte.

La Paeria considera crucial mantenir aquesta dinàmica de col·laboració amb totes les institucions perquè creu fermament en la feina conjunta dels diferents governs i perquè aquest model de relació garanteix projectes i serveis de ciutat rellevants per als ciutadans. Un exemple de col·laboració lligat al Parador del Roser és la candidatura de la Seu Vella per esdevenir Patrimoni Mundial de la UNESCO que s’ha bastit des de Lleida, la Paeria i la societat civil, i que ha avançat amb el concurs imprescindible de la Generalitat i del Govern Central. En paral·lel, aquestes dos institucions participen en rehabilitacions importats que es duen a terme a la Seu Vella (cobertes del Claustre, Porta dels Apòstols) així com en tot un conjunt d’actuacions al Centre Històric. També el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari, on treballen 1.550 persones, és fruit de la relació institucional entre l’Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida, la Generalitat i l’Estat. Sense totes les institucions, hauria estat impossible aquest projecte. Una altra de les propostes importants de ciutat que va endavant amb la col·laboració institucional és el Museu d’Art de Lleida, a la rambla de Ferran, com a nova i definitiva seu del Museu Morera. La cooperació entre la Paeria, la Generalitat i la Diputació de Lleida garantirà la reconversió de l’antiga Audiència en l’equipament que la nostra pinacoteca, per qualitat i quantitat d’obra mereix. Els llaços institucionals entre Estat, Generalitat i Paeria també faran avançar el Pla de l’Estació –una de les principals àrees de transformació urbana dels propers anys a Lleida. La col·laboració és, també, una altra base de promoció econòmica de les nostres terres, GlobaLleida, on som presents l’Ajuntament, la Diputació, les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la UdL, i del nostre Institut Municipal d’Ocupació que ofereix diferents programes amb la Generalitat. L’Ajuntament de Lleida treballa amb el convenciment de què les relacions institucionals entre les diferents administracions i governs són, sempre, el primer factor de creació d’activitat, d’ocupació i de progrés col·lectiu. El Parador del Roser és un excel·lent exemple.

tracking