SEGRE
Al servei de la gent gran

Al servei de la gent granSEGRE

Creado:

Actualizado:

A Lleida vivim 23.500 persones majors de 65 anys, xifra que representa el 17 per cent de la població. La ciutat compta amb un col·lectiu de gent gran que, a més de ser ampli, es manté plenament actiu i implicat en la vida cívica, continua formant-se i segueix sent un puntal per a moltes famílies en aquests temps encara complicats.

A la vegada, les persones grans necessiten una protecció especial amb programes específics que vetllin pel seu benestar.

A Espanya, l’esperança de vida és 10 anys major que la mitjana mundial, segons un estudi de la prestigiosa publicació mèdica britànica The Lancet, on se situa que, a l’Estat, la longevitat dels homes és de 80,3 anys i la de les dones, de 86,6.

La major esperança de vida ens permet gaudir d’un immens tresor personal; tenir més anys al nostre costat les persones grans, els pares i mares, els avis i àvies. Però l’envelliment de la població també fa que augmenti el risc que, entre aquest col·lectiu, apareguin casos de solitud, de desprotecció i de dependència, a banda de la lògica incidència de diferents malalties. Per això, l’atenció a la gent gran és un objectiu prioritari per al Govern de la ciutat.

L’Ajuntament de Lleida atén 6.500 persones a través del Servei d’Ajut a Domicili (SAD) i de la Teleassistència, que permeten rebre suport directament a la llar. La Teleassistència fa el seguiment dels usuaris a través d’un penjoll que aquests han de portar i que està comunicat amb una central d’atenció oberta les 24 hores del dia. A la nostra ciutat, la Teleassistència és gratuïta i universal per als majors de 65 anys, però la franja d’edat amb més usuaris és la dels majors de 85 anys, que representen prop del 43 per cent dels beneficiaris. Properament, introduirem canvis tecnològics que faran més atractiva la teleassistència per al segment 65-85 anys.

El SAD –el cost de qual és subvencionat per la Paeria i rep bonificacions– és un servei d’ajuda que es presta al domicili de l’usuari. Tant amb el SAD com amb la Teleassistència, la persona rep l’atenció que necessita però pot continuar vivint a casa, mantenint un important nivell d’autonomia i, sobretot, conservant els seus vincles més pròxims i personals, que són fonamentals en aquesta etapa de la vida.

També és un suport rellevant per a la gent gran, el transport públic gratuït amb els autobusos urbans.

Per a casos de dependències majors, Lleida incorporarà a curt termini vint places públiques concertades amb la Generalitat en el nou Centre de Dia de l’Antic Convent de Santa Clara, del qual és titular la Paeria. Aquestes places se sumaran a les altres vint, també concertades, que ja existeixen al Centre de Dia de Magraners.

L’Ajuntament de Lleida treballa per promoure un envelliment actiu, saludable i que faciliti que el conjunt de la ciutat es beneficiï de la contribució que la gent gran pot aportar encara: vitalitat, experiència i saviesa. Una societat que sigui conscient de la seva riquesa intergeneracional construirà el futur sobre unes bases més sòlides.

El dinamisme que mostren les Aules d’Extensió Universitària, les Llars Municipals –amb 9.000 usuaris–, la programació d’activitats i cursos per a la gent gran i propostes noves com +Love –sobre educació afectiva– reflecteix que les persones grans tenen molt a dir, molt a fer i moltes vivències per endavant.

I Lleida segueix comptant amb la seva contribució per al creixement i la maduresa de la ciutat.

Al servei de la gent gran

Al servei de la gent granSEGRE

tracking